SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

  • 4 duże filety z piersi kurczaka
  • 4 małe pory
  • 4 łyżki musztardy
  • 10 dag suszonych moreli
  • 3 papryczki chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki rosołu z kostki
  • 200 ml śmietany
  • sól, pieprz
  • 1/2 kg spaghetti
  • łyżka masła

- Pory dokładnie oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Następnie każdy przekroić na 2 kawałki długości ok. 10 cm.
- W rondelku zagotować osoloną wodę, włożyć pory, gotować 5 minut, osączyć.
- Filety umyć i przekroić wzdłuż na pół. Każdy kawałek lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, posmarować niewielką ilością musztardy.
- Chili przepołowić, usunąć pestki, umyć. Papryczki i morele pokroić w kostkę.
- Połowę chili odłożyć, resztę wraz z morelami rozłożyć na plastrach mięsa. Na każdym położyć po kawałku pora, zrolować i spiąć wykałaczką.
- Olej rozgrzać na patelni, zrumienić roladki. Polać rosołem wymieszanym z pozostałą musztardą, dusić 20 minut.
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Masło stopić na patelni, wrzucić odłożone chili, przesmażyć i wymieszać z makaronem.
- Roladki zdjąć z patelni, trzymać w cieple. Do sosu wlać śmietanę, zagotować. Sos przyprawić solą i pieprzem.
- Danie podawać z makaronem, polane sosem.

NASZA RADA:

Roladki będą smaczniejsze, jeżeli do rosołu dodasz 2 łyżki mocnego alkoholu, np. żubrówki, brandy lub winiaku.