SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 4 filety z piersi kurczaka (każdy po ok. 12 dag)
  • 1/2 pęczka natki
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka estragonu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

SOS:

  • 10 dag masła
  • cytryna
  • 2 łyżki białego wina
  • żółtko
  • sól, pieprz

- Natkę opłukać, posiekać. Musztardę utrzeć z olejem, żółtkami, natką, estragonem i tymiankiem. Pastę przyprawić solą i pieprzem.
- Filety umyć, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na folii aluminiowej i posmarować pastą. Filety piec 20 minut w temp. 200°C
- Sos: z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Masło stopić w rondelku, zdjąć pianę.
- Sok, wino i żółtko utrzeć w miseczce. Miseczkę wstawić do rondelka z gorącą wodą, ucierać na ogniu, aż sos się zagęści. Wlać do masła, dodać skórkę z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.
- Kotlety polać sosem. Podawać z opiekanymi ziemniakami i kalafiorem.