SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • kurczak (1,4 kg)
  • 2 łyżki oleju
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 1/3 szklanki ryżu
  • szklanka bulionu
  • 2 jajka
  • 1/2 kg papryki
  • 4 pomidory
  • sól, pieprz

- Kurczaka umyć i osączyć. W środku i na zewnątrz oprószyć solą i pieprzem.
- Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju. Wsypać ryż, wlać 3/4 szklanki bulionu. Gotować 15 minut.
- Do ryżu wbić jajka, wsypać zioła, dokładnie wymieszać. Ryżowym farszem wypełnić tuszkę, spiąć wykałaczkami.
- Kurczaka ułożyć w brytfannie. Tuszkę polać łyżką oleju i resztą bulionu. Piec godzinę w temperaturze 200°C.
- Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić. Strąki papryki oczyścić z nasion, opłukać, pokroić na kawałki. Ząbki czosnku obrać i grubo posiekać. Kurczaka obłożyć warzywami na 20 min przed końcem pieczenia.