SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

  • 8 plastrów cielęciny (po 6 dag)
  • 8 cienkich plastrów szynki (np. parmeńska, wędzonka krotoszyńska lub szlachecka)
  • 8 listków szałwii
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki bulionu
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • sól, pieprz

- Plastry cielęciny opłukać, osuszyć, lekko rozbić (najlepiej przez kawałek folii). Mięso oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Plastry szynki położyć na sznyclach. Listki szałwii rozłożyć na szynce, posypać parmezanem. Sznycle zwinąć, dokładnie spiąć wykałaczkami.
- Marchewkę oczyścić, oskrobać, umyć i pokroić w niewielką kostkę. Łodygi selera naciowego oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
- Oliwę rozgrzać w rondlu, włożyć roladki, obsmażyć je ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną marchewkę i plasterki selera, krótko razem smażyć.
- Mięso zalać winem i bulionem. Włożyć pomidory razem z zalewą. Dusić na małym ogniu około 20 minut. Roladki wyjąć, sos z duszenia przyprawić do smaku solą i pieprzem.