SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • 1 kg piersi z indyka
  • 2 łyżki sosu pesto
  • 5 dag szynki parmeńskiej lub wędzonki krotoszyńskiej
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 1 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina lszklanka bulionu drobiowego z kostki
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg pomidorów
  • główka sałaty radicchio
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

- Listki bazylii opłukać, osuszyć. Mięso rozciąć wzdłuż tak, by powstał duży płat, oprószyć solą i pieprzem.
- Mięso posmarować sosem pesto, obłożyć plastrami szynki lub wędzonki. Kilka listków bazylii odłożyć, resztę rozłożyć na szynce. Mięso zwinąć i obwiązać.
2 łyżki oliwy rozgrzać w rondlu, włożyć roladę, obsmażyć ze wszystkich stron. Wlać bulion i wino, dusić pod przykryciem około 1 godziny.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki. Dodać do mięsa w połowie duszenia.
- Pomidory opłukać, pokroić w ćwiartki. Liście sałaty opłukać, osuszyć. Cebule obrać, pokroić w krążki. Ocet i pozostałą oliwę wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z pomidorami, sałatą i cebulą.
- Roladę wyjąć, po 10 min pokroić na plastry. Podawać polaną sosem z duszenia z ziemniakami i sałatką. Udekorować bazylią.