• kilogram cielęciny bez kości
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • sól
  • pieprz
    Farsz:
  • mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki startego suchego chleba razowego
  • łyżka tartej bułki
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • łyżka skórki otartej z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy
  • po 1/4 łyżeczki suszonego estragonu, bazylii i tymianku
  • jajko
  • sól
  • pieprz

Mięso umyć, osuszyć, przeciąć poziomo wzdłuż tak, by powstały dwa połączone płaty. Lekko rozbić i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać chleb, tartą bułkę, chwilę smażyć, mieszając. Opłukane rodzynki zalać winem. Cebulę i chleb zdjąć z ognia, wymieszać ze skórką z pomarańczy, ziołami, rodzynkami, jajkiem, solą, pieprzem i starannie wyrobić.
Płat mięsa oprószyć solą i pieprzem, nałożyć farsz, zrolować. Następnie obwiązać bawełnianą nitką, posmarować połową oliwy wymieszanej z zielem angielskim i przełożyć do brytfanny. Polać resztą oliwy, piec 15 minut w 220°C, po czym zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec ok. 50 minut, często skrapiając sokiem z pomarańczy i sosem wytworzonym podczas pieczenia. Podawać na ciepło lub na zimno.

Przepis według pomysłu Karola Strasburgera