• kilogram białej surowej kiełbasy
  • duża łyżka świeżego smalcu (bez skwarek)
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 duże cebule
  • kawałek młodej cukinii i natka do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Kiełbasę ułożyć w rondlu. Zalać taką ilością zimnej wody, by pokrywała ją na 1 cm. Dodać smalec i oliwę. Wolno ogrzewać na małym ogniu (rondla nie przykrywać).
Cebule obrać, umyć, pokroić w piórka. Gdy woda z kiełbasy odparuje, kiełbasę zrumienić na złoty kolor. Przykryć cebulą. Skropić wodą, ewentualnie oprószyć solą i pieprzem. Naczynie przykryć. Dusić, aż cebula nabierze lekko brunatnego koloru.
Kiełbasę pokroić na porcje. Ułożyć na półmisku. Posypać podsmażoną cebulą i pokrojoną w kawałki cukinią. Udekorować natką.

Rada Bożeny:
Kiełbasę podajemy bardzo gorącą, wtedy jest najsmaczniejsza, a doskonały dodatek do niej to starty chrzan.

Przepis według pomysłu pani Bożeny Dykiel