• 2 cebule
  • 100 g suszonych pomidorów w zalewie z oleju
  • pęczek tymianku
  • gałązka rozmarynu
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 500 ml czerwonego wina (np. chianti)
  • szklanka octu z czerwonego wina lub balsamico
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1,5 kg wołowiny na pieczeń
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Cebule obrać i posiekać. Połowę pomidorów osączyć, pokroić w kostkę, włożyć do rondla. Dodać cebulę, 1/2 pęczka tymianku, rozmaryn, ziarna pieprzu, wlać wino, ocet, bulion warzywny. Zagotować i ostudzić.
Umytą i osuszoną wołowinę zalać marynatą. Odstawić na 3 dni w chłodne miejsce, codziennie ją odwracając.
Wołowinę wyjąć z marynaty, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Marynatę przecedzić. Mięso mocno obsmażyć na oleju. Dodać warzywa z marynaty, podsmażyć. Wlać szklankę marynaty i 3/4 szklanki bulionu wołowego. Przykryć, wstawić do piekarnika i dusić ok. 110 minut w 180°C. Co jakiś czas mięso odwracać i polewać resztą bulionu.
Pieczeń wyjąć z brytfanki, zawinąć w folię aluminiową. Sos przecedzić. Resztę suszonych pomidorów osączyć, posiekać, dodać do sosu. Sos zagotować, doprawić solą, pieprzem oraz cukrem, dodać listki odłożonego tymianku. Przed podaniem mięso pokroić w plastry, podawać z powstałym sosem.

Przepis według pomysłu Karola Strasburgera