• mały bakłażan
  • cukinia
  • po 2 strąki czerwonej i żółtej papryki
  • 2 czerwone cebule
  • strączek czerwonego chili
  • po 2 łyżki tymianku i igiełek rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki (10 dag) cukru brązowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki octu owocowego (np. malinowego)
  • sól
  • 25 dag pomidorów z puszki

Warzywa umyć, przekroić na pół, wydrążyć nasiona, pokroić w kostkę (o boku 1,5 cm). Czosnek obrać, posiekać. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Z papryczki chili usunąć nasiona, posiekać. Rozmaryn i tymianek posiekać. Wszystko włożyć do garnka z gorącą oliwą i dusić. Dodać cukier, ocet i pomidory.
Gotować około 1 i 1/2 godziny bez przykrycia, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ratatuja uzyska konsystencję syropu i będzie błyszcząca. Przyprawić solą, ostudzić. Odstawić na jeden dzień. Podawać do pieczonego mięsa.