● 1 i 1/2 kg młodych ziemniaków
● 30 dag zielonej fasolki
● 2 ząbki czosnku
● 2 łyżki sezamu
● po 1/2 szklanki oliwy i bulionu warzywnego
● po 1 pęczku bazylii i natki
● 12 dag parmezanu
● 2 cytryny
● 10 dag rukoli
● sól, pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach, osączyć i obrać. Fasolkę umyć, odciąć końce i gotować 6 min w osolonej wodzie, osączyć.
Czosnek obrać i posiekać. Sezam uprażyć na łyżce oliwy, wrzucić czosnek. Bazylię i natkę opłukać i posiekać. Zioła, mieszankę z sezamem, resztę oliwy i 3 dag parmezanu zmiksować. Pesto przyprawić solą i pieprzem.
Rukolę umyć i osuszyć. Skórkę cytryny odciąć i pokroić w paseczki, wycisnąć 5 łyżek soku. Bulion zagotować. Ziemniaki przekroić na pół i razem z paseczkami cytrynowymi dodać do bulionu, ostudzić.
Ziemniaki wymieszać z fasolką, pesto i połączyć z rukolą. Posypać pozostałym parmezanem.