ROLADA Z MIĘTĄ
Porcja:
279 kcal
Przygotowanie:
25 minut
Na 6–8 porcji

szklanka skondensowanego mleka (słodzonego)
szklanka jogurtu
cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny
1/3 szklanki mleka
400 g truskawek
listki mięty
cukier puder do posypania

Mleko ubić z jogurtem i cukrem waniliowym. Dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącym mleku, a następnie ostudzoną.
Podłużną formę o półokrągłym dnie wyłożyć przezroczystą folią spożywczą, obłożyć pokrojonymi w plasterki truskawkami. Środek wypełnić masą jogurtową. Odstawić na 6 godzin do lodówki. Deser wyjąć z formy. Udekorować listkami mięty i oprószyć cukrem pudrem.

TARTALETKI Z OWOCOWYM MUSEM
Porcja:
216 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Dla 4–6 osób

Ciasto:
250 g mąki
125 g masła
2 łyżki cukru pudru
żółtko
szczypta soli
tłuszcz do foremek
Przełożenie:
600 g truskawek
200 g cukru kryształu
4 białka

Z podanych składników i 2–3 łyżek zimnej wody zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i odstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowane tłuszczem foremki. Piec ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Tartaletki wyjąć z foremek, dopiero gdy ostygną.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki. 1/3 owoców pokroić w drobne kawałki, a następnie utrzeć z białkami i cukrem na gładki krem. Pozostałe truskawki pokroić w cząstki.
Truskawkowo-białkowym musem napełnić tartaletki. Udekorować je pokrojonymi w cząstki owocami. Podawać zaraz po przyrządzeniu.

SORBET Z CZEKOLADOWĄ DEKORACJĄ
Porcja:
116 kcal
Przygotowanie: 5 minut
Dla 4–6 osób

kilogram truskawek
200 g cukru
cukier waniliowy
sok z cytryny
ok. 500 g innych owoców (maliny, porzeczki)
gotowe dekoracje z białej lub ciemnej czekolady

Owoce opłukać, z truskawek i porzeczek usunąć szypułki. Kilka truskawek odłożyć. Pokroić w ćwiartki. Resztę zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Doprawić sokiem z cytryny.
Mus truskawkowy wlać do płaskiego naczynia. Wstawić na 8 godzin do zamrażarki. Co godzinę mieszać łyżką, by mus całkowicie się nie zamroził (można też doprowadzić mus do całkowitego zamrożenia i potem rozbić mikserem).
Sorbet rozłożyć do pucharków. Obłożyć pozostałymi owocami i udekorować ozdobami z czekolady.

TORCIK Z SEROWĄ MASĄ
Porcja:
394 kcal
Przygotowanie:
25 minut
Na 8–10 porcji
4 łyżki żelatyny
1/4 szklanki mleka
3 żółtka
150 g cukru pudru
350 g twarożku homogenizowanego
szklanka bitej śmietany
500 g truskawek
gotowy blat biszkoptowy
150 g podprażonych płatków migdałowych

3 łyżki żelatyny rozpuścić w gorącym mleku. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Stale ucierając, dodawać stopniowo twarożek, żelatynę i połowę bitej śmietany.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Kilka owoców pokroić. Resztę zmiksować i wymieszać z łyżką żelatyny rozpuszczoną w 4 łyżkach wrzątku. Dodać do musu truskawkowego. Odstawić do lodówki.
Biszkopt włożyć do tortownicy. Posmarować masą serową i obłożyć truskawkami. Polać musem. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Wyjąć z tortownicy. Boki posmarować resztą śmietany i posypać płatkami.



BABECZKI Z MARCEPANOWYM KREMEM
Porcja:
304 kcal
Przygotowanie:
30 minut
Na 6–8 porcji
Ciasto:

150 g mąki
100 g masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
tłuszcz do foremek
Nadzienie:

250 g gotowej marcepanowej polewy (do podgrzania w wodzie)
żółtko
jajko
2–3 łyżki likieru jajecznego
3–4 łyżki bitej śmietany (niekoniecznie)
400 g truskawek
100 g niesolonych pistacji

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i zawinąć w folię. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki.
Ciastem wylepić posmarowane tłuszczem foremki. Piec ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Wystudzone babeczki wyjąć z foremek.
Polewę marcepanową przygotować według przepisu na opakowaniu. Zmiksować ją z żółtkiem i jajkiem. Dodać likier jajeczny i ewentualnie bitą śmietanę. Delikatnie wymieszać.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Owoce pokroić w cząstki. Pistacje drobno posiekać.
Kruche spody napełnić kremem marcepanowym. Na wierzchu ułożyć truskawki. Posypać posiekanymi pistacjami.

TORCIK Z ORZECHAMI
Porcja:
514 kcal
Przygotowanie:
40 minut
Na 8–10 porcji
Ciasto:

6 jajek
150 g cukru pudru
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
tłuszcz i bułka tarta do formy
Krem i poncz:

250 g masła
100 g cukru pudru
szklanka kefiru
kilka kropli esencji śmietankowej
szklanka osłodzonego naparu z herbaty z sokiem z cytryny
po 100 g posiekanych orzechów ziemnych i pistacjowych (niesolonych)
Obłożenie:
450 g truskawek
łyżeczka żelatyny

Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty krem. Dodać obie mąki oraz pianę ubitą z resztą cukru. Wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką formy. Piec ok. 40 minut w 180°C. Gdy wystygnie, przekroić je na 3 placki i nasączyć herbatą.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ciągle ucierając, dodać kefir i esencję. 2–3 łyżki kremu odłożyć. Resztą przełożyć placki biszkoptowe. Boki tortu posmarować kremem. Posypać orzechami.
Truskawki opłukać. Kilka zmiksować i wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w 4 łyżkach wrzątku. Resztę owoców ułożyć na torcie. Posmarować musem. Odstawić do zastygnięcia.

PUCHAR JOGURTOWO-ŚMIETANOWY
Porcja:
221 kcal
Przygotowanie:
15 minut
Dla 4 osób

1/2 tabliczki białej czekolady
500 g truskawek
4–5 łyżek cukru pudru
szklanka jogurtu
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki żelatyny
sok z cytryny

Czekoladę rozpuścić. Rozsmarować na blasze. Odstawić do zastygnięcia. Truskawki opłukać. Kilka odłożyć. Resztę zmiksować z cukrem pudrem, jogurtem i śmietanką. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 4 łyżkach wrzątku i sok z cytryny do smaku. Mus rozlać do pucharków. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Podawać udekorowany wiórkami z czekolady i resztą truskawek.

PRZEKŁADANIEC Z BITĄ ŚMIETANĄ
Porcja:
360 kcal
Przygotowanie:
30 minut
Dla 6 osób

250 g makaronu ryżowego
jajko
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
1,5 szklanki śmietany kremówki
6 łyżek cukru pudru
50 g masła
400 g truskawek
cukier waniliowy

Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, a następnie dobrze osączyć na papierowym ręczniku. Wymieszać z jajkiem, skórką startą ze sparzonej cytryny, łyżką kremówki i łyżką cukru pudru.
Niewielkie porcje masła rozpuszczać na patelni. Z masy makaronowej formować małe placuszki i smażyć je z obu stron na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Każdy krążek dobrze osączyć z tłuszczu, kładąc go na papierowym ręczniku.
Resztę śmietany ubić z pozostałym cukrem pudrem i z cukrem waniliowym.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Kilka owoców odłożyć. Resztę pokroić w cząstki.
Placki przekładać po trzy truskawkami i bitą śmietaną. Udekorować odłożonymi owocami. Odstawić na 30 minut do lodówki.

STRUDEL Z WANILIOWĄ MASĄ
Porcja:
420 kcal
Przygotowanie:
50 minut
Na 6–8 porcji
Krem:

400 g truskawek
6 żółtek
100 g cukru pudru
●  łyżka mąki ziemniaczanej
2 szklanki mleka
laska wanilii
Ciasto:

250 mąki
jajko
● 
łyżka masła
cukier puder
tłuszcz do formy

Truskawki opłukać, osączyć. Po usunięciu szypułek pokroić w ćwiartki.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodać mąkę wymieszaną w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z miąższem wydrążonym z laski wanilii. Do gorącego mleka powoli (ciągle mieszając) wlewać masę jajeczno- -ziemniaczaną. Podgrzewać na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Wystudzić.
Z mąki, jajka i ok. 1/4 szklanki letniej wody zagnieść miękkie, sprężyste ciasto. Rondelek rozgrzać w piekarniku. Przykryć nim ciasto mniej więcej na 45 minut. Ciasto rozwałkować w tradycyjny sposób, a następnie rozciągać rękami, aż powstanie cienki płat. Skropić go roztopionym masłem, po czym posmarować kremem. Obłożyć truskawkami. Zrolować. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do180°C.
Strudel podawać na ciepło lub zimno, posypany cukrem pudrem.

GRYLAŻOWY PRZEKŁADANIEC
Porcja
: 426 kcal
Przygotowanie:
25 minut
Dla 4 osób

100 g masła
5 łyżki miodu
szczypta imbiru
100 g muesli
100 g orzechów laskowych
100 g orzechów włoskich
300 g truskawek i innych owoców
szklanka bitej śmietany

Masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód i imbir. Podgrzewać 5–8 minut.
Orzechy drobno posiekać. Muesli zemleć. Razem z orzechami dodać do rozpuszczonego masła z miodem. Dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką zanurzaną w gorącej wodzie nabierać niewielkie porcje masy karmelowo- orzechowej i rozsmarowywać je na cienkie krążki. Piec ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Odstawić (najlepiej na drucianej podstawce) do wystygnięcia.
Owoce opłukać. Truskawki po usunięciu szypułek przekroić. Na połowie karmelowo-orzechowych krążków rozsmarować część bitej śmietany. Obłożyć owocami, nałożyć resztę śmietany i przykryć krążkami.

ROZMAITOŚCI Z CZEKOLADĄ
Porcja: 174 kcal
Przygotowanie:
15 minut
Dla 4 osób
400 g truskawek
po tabliczce białej i ciemnej czekolady
2 łyżeczki masła

Truskawki opłukać. Czekolady rozpuścić, dodając do każdej po łyżeczce masła i po 2–3 łyżki wody. W ciepłej czekoladzie maczać truskawki i robić dekoracyjne esy-floresy (na ciemnej czekoladzie z czekolady białej, na białej – z ciemnej). Odstawić do zastygnięcia (najlepiej na drucianej podstawce).

BABECZKI Z MIGDAŁAMI
Porcja:
279 kcal
Przygotowanie:
10 minut
Dla 4–6 osób
500 g truskawek
2/3 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
100 g płatków migdałowych
8 babeczek z kruchego ciasta
listki melisy

Truskawki opłukać, po usunięciu szypułek ułożyć na papierowym ręczniku, by obeschły. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni.
Babeczki napełnić truskawkami. Na owocach ułożyć po porcji bitej śmietany. Posypać płatkami migdałowymi. Udekorować melisą.

Nasze rady
Truskawki należy płukać (z szypułkami) tuż przed użyciem, aby nadmiernie nie nasiąkały wodą. Po usunięciu szypułek można je skropić sokiem z cytryny lub pomarańczy – będą bardziej aromatyczne. Jeśli do deseru potrzebny jest nam przecier truskawkowy, można go przygotować wcześniej i zamrozić.