ROLADA Z MIĘTĄ
Porcja: 279 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 6–8 porcji
● szklanka skondensowanego mleka (słodzonego)
● szklanka jogurtu
● cukier waniliowy
● 3 łyżki żelatyny
● 1/3 szklanki mleka
● 400 g truskawek
● listki mięty
● cukier puder do posypania
■ Mleko ubić z jogurtem i cukrem waniliowym. Dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącym mleku, a następnie ostudzoną.
■ Podłużną formę o półokrągłym dnie wyłożyć przezroczystą folią spożywczą, obłożyć pokrojonymi w plasterki truskawkami. Środek wypełnić masą jogurtową. Odstawić na 6 godzin do lodówki. Deser wyjąć z formy. Udekorować listkami mięty i oprószyć cukrem pudrem.
TARTALETKI Z OWOCOWYM MUSEM
Porcja: 216 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Dla 4–6 osób
Ciasto:
● 250 g mąki
● 125 g masła
● 2 łyżki cukru pudru
● żółtko
● szczypta soli
● tłuszcz do foremek
Przełożenie:
● 600 g truskawek
● 200 g cukru kryształu
● 4 białka
■ Z podanych składników i 2–3 łyżek zimnej wody zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i odstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowane tłuszczem foremki. Piec ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Tartaletki wyjąć z foremek, dopiero gdy ostygną.
■ Truskawki opłukać, usunąć szypułki. 1/3 owoców pokroić w drobne kawałki, a następnie utrzeć z białkami i cukrem na gładki krem. Pozostałe truskawki pokroić w cząstki.
■ Truskawkowo-białkowym musem napełnić tartaletki. Udekorować je pokrojonymi w cząstki owocami. Podawać zaraz po przyrządzeniu.
SORBET Z CZEKOLADOWĄ DEKORACJĄ
Porcja: 116 kcal
Przygotowanie: 5 minut
Dla 4–6 osób
● kilogram truskawek
● 200 g cukru
● cukier waniliowy
● sok z cytryny
● ok. 500 g innych owoców (maliny, porzeczki)
● gotowe dekoracje z białej lub ciemnej czekolady
■ Owoce opłukać, z truskawek i porzeczek usunąć szypułki. Kilka truskawek odłożyć. Pokroić w ćwiartki. Resztę zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Doprawić sokiem z cytryny.
■ Mus truskawkowy wlać do płaskiego naczynia. Wstawić na 8 godzin do zamrażarki. Co godzinę mieszać łyżką, by mus całkowicie się nie zamroził (można też doprowadzić mus do całkowitego zamrożenia i potem rozbić mikserem).
■ Sorbet rozłożyć do pucharków. Obłożyć pozostałymi owocami i udekorować ozdobami z czekolady.
TORCIK Z SEROWĄ MASĄ
Porcja: 394 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 8–10 porcji
● 4 łyżki żelatyny
● 1/4 szklanki mleka
● 3 żółtka
● 150 g cukru pudru
● 350 g twarożku homogenizowanego
● szklanka bitej śmietany
● 500 g truskawek
● gotowy blat biszkoptowy
● 150 g podprażonych płatków migdałowych
■ 3 łyżki żelatyny rozpuścić w gorącym mleku. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Stale ucierając, dodawać stopniowo twarożek, żelatynę i połowę bitej śmietany.
■ Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Kilka owoców pokroić. Resztę zmiksować i wymieszać z łyżką żelatyny rozpuszczoną w 4 łyżkach wrzątku. Dodać do musu truskawkowego. Odstawić do lodówki.
■ Biszkopt włożyć do tortownicy. Posmarować masą serową i obłożyć truskawkami. Polać musem. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Wyjąć z tortownicy. Boki posmarować resztą śmietany i posypać płatkami.
BABECZKI Z MARCEPANOWYM KREMEM
Porcja: 304 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Na 6–8 porcji
Ciasto:
● 150 g mąki
● 100 g masła
● 2 łyżki cukru
● szczypta soli
● 3 łyżki kwaśnej śmietany
● 2 żółtka
● tłuszcz do foremek
Nadzienie:
● 250 g gotowej marcepanowej polewy (do podgrzania w wodzie)
● żółtko
● jajko
● 2–3 łyżki likieru jajecznego
● 3–4 łyżki bitej śmietany (niekoniecznie)
● 400 g truskawek
● 100 g niesolonych pistacji
■ Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i zawinąć w folię. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki.
■ Ciastem wylepić posmarowane tłuszczem foremki. Piec ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Wystudzone babeczki wyjąć z foremek.
■ Polewę marcepanową przygotować według przepisu na opakowaniu. Zmiksować ją z żółtkiem i jajkiem. Dodać likier jajeczny i ewentualnie bitą śmietanę. Delikatnie wymieszać.
■ Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Owoce pokroić w cząstki. Pistacje drobno posiekać.
■ Kruche spody napełnić kremem marcepanowym. Na wierzchu ułożyć truskawki. Posypać posiekanymi pistacjami.
TORCIK Z ORZECHAMI
Porcja: 514 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 8–10 porcji
Ciasto:
● 6 jajek
● 150 g cukru pudru
● 100 g mąki pszennej
● 50 g mąki ziemniaczanej
● tłuszcz i bułka tarta do formy
Krem i poncz:
● 250 g masła
● 100 g cukru pudru
● szklanka kefiru
● kilka kropli esencji śmietankowej
● szklanka osłodzonego naparu z herbaty z sokiem z cytryny
● po 100 g posiekanych orzechów ziemnych i pistacjowych (niesolonych)
Obłożenie:
● 450 g truskawek
● łyżeczka żelatyny
■ Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty krem. Dodać obie mąki oraz pianę ubitą z resztą cukru. Wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką formy. Piec ok. 40 minut w 180°C. Gdy wystygnie, przekroić je na 3 placki i nasączyć herbatą.
■ Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ciągle ucierając, dodać kefir i esencję. 2–3 łyżki kremu odłożyć. Resztą przełożyć placki biszkoptowe. Boki tortu posmarować kremem. Posypać orzechami.
■ Truskawki opłukać. Kilka zmiksować i wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w 4 łyżkach wrzątku. Resztę owoców ułożyć na torcie. Posmarować musem. Odstawić do zastygnięcia.
PUCHAR JOGURTOWO-ŚMIETANOWY
Porcja: 221 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Dla 4 osób
● 1/2 tabliczki białej czekolady
● 500 g truskawek
● 4–5 łyżek cukru pudru
● szklanka jogurtu
● 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
● 2 łyżki żelatyny
● sok z cytryny
■ Czekoladę rozpuścić. Rozsmarować na blasze. Odstawić do zastygnięcia. Truskawki opłukać. Kilka odłożyć. Resztę zmiksować z cukrem pudrem, jogurtem i śmietanką. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 4 łyżkach wrzątku i sok z cytryny do smaku. Mus rozlać do pucharków. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Podawać udekorowany wiórkami z czekolady i resztą truskawek.
PRZEKŁADANIEC Z BITĄ ŚMIETANĄ
Porcja: 360 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Dla 6 osób
● 250 g makaronu ryżowego
● jajko
● 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
● 1,5 szklanki śmietany kremówki
● 6 łyżek cukru pudru
● 50 g masła
● 400 g truskawek
● cukier waniliowy
■ Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, a następnie dobrze osączyć na papierowym ręczniku. Wymieszać z jajkiem, skórką startą ze sparzonej cytryny, łyżką kremówki i łyżką cukru pudru.
■ Niewielkie porcje masła rozpuszczać na patelni. Z masy makaronowej formować małe placuszki i smażyć je z obu stron na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Każdy krążek dobrze osączyć z tłuszczu, kładąc go na papierowym ręczniku.
■ Resztę śmietany ubić z pozostałym cukrem pudrem i z cukrem waniliowym.
■ Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Kilka owoców odłożyć. Resztę pokroić w cząstki.
■ Placki przekładać po trzy truskawkami i bitą śmietaną. Udekorować odłożonymi owocami. Odstawić na 30 minut do lodówki.
STRUDEL Z WANILIOWĄ MASĄ
Porcja: 420 kcal
Przygotowanie: 50 minut
Na 6–8 porcji
Krem:
● 400 g truskawek
● 6 żółtek
● 100 g cukru pudru
● łyżka mąki ziemniaczanej
● 2 szklanki mleka
● laska wanilii
Ciasto:
● 250 mąki
● jajko
● łyżka masła
● cukier puder
● tłuszcz do formy
■ Truskawki opłukać, osączyć. Po usunięciu szypułek pokroić w ćwiartki.
■ Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodać mąkę wymieszaną w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z miąższem wydrążonym z laski wanilii. Do gorącego mleka powoli (ciągle mieszając) wlewać masę jajeczno- -ziemniaczaną. Podgrzewać na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Wystudzić.
■ Z mąki, jajka i ok. 1/4 szklanki letniej wody zagnieść miękkie, sprężyste ciasto. Rondelek rozgrzać w piekarniku. Przykryć nim ciasto mniej więcej na 45 minut. Ciasto rozwałkować w tradycyjny sposób, a następnie rozciągać rękami, aż powstanie cienki płat. Skropić go roztopionym masłem, po czym posmarować kremem. Obłożyć truskawkami. Zrolować. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do180°C.
■ Strudel podawać na ciepło lub zimno, posypany cukrem pudrem.
GRYLAŻOWY PRZEKŁADANIEC
Porcja: 426 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Dla 4 osób
● 100 g masła
● 5 łyżki miodu
● szczypta imbiru
● 100 g muesli
● 100 g orzechów laskowych
● 100 g orzechów włoskich
● 300 g truskawek i innych owoców
● szklanka bitej śmietany
■ Masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód i imbir. Podgrzewać 5–8 minut.
■ Orzechy drobno posiekać. Muesli zemleć. Razem z orzechami dodać do rozpuszczonego masła z miodem. Dokładnie wymieszać.
■ Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką zanurzaną w gorącej wodzie nabierać niewielkie porcje masy karmelowo- orzechowej i rozsmarowywać je na cienkie krążki. Piec ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Odstawić (najlepiej na drucianej podstawce) do wystygnięcia.
■ Owoce opłukać. Truskawki po usunięciu szypułek przekroić. Na połowie karmelowo-orzechowych krążków rozsmarować część bitej śmietany. Obłożyć owocami, nałożyć resztę śmietany i przykryć krążkami.
ROZMAITOŚCI Z CZEKOLADĄ
Porcja: 174 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Dla 4 osób
● 400 g truskawek
● po tabliczce białej i ciemnej czekolady
● 2 łyżeczki masła
■ Truskawki opłukać. Czekolady rozpuścić, dodając do każdej po łyżeczce masła i po 2–3 łyżki wody. W ciepłej czekoladzie maczać truskawki i robić dekoracyjne esy-floresy (na ciemnej czekoladzie z czekolady białej, na białej – z ciemnej). Odstawić do zastygnięcia (najlepiej na drucianej podstawce).
BABECZKI Z MIGDAŁAMI
Porcja: 279 kcal
Przygotowanie: 10 minut
Dla 4–6 osób
● 500 g truskawek
● 2/3 szklanki śmietany kremówki
● 2 łyżki cukru pudru
● 100 g płatków migdałowych
● 8 babeczek z kruchego ciasta
● listki melisy
■ Truskawki opłukać, po usunięciu szypułek ułożyć na papierowym ręczniku, by obeschły. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni.
■ Babeczki napełnić truskawkami. Na owocach ułożyć po porcji bitej śmietany. Posypać płatkami migdałowymi. Udekorować melisą.
Nasze rady
Truskawki należy płukać (z szypułkami) tuż przed użyciem, aby nadmiernie nie nasiąkały wodą. Po usunięciu szypułek można je skropić sokiem z cytryny lub pomarańczy – będą bardziej aromatyczne. Jeśli do deseru potrzebny jest nam przecier truskawkowy, można go przygotować wcześniej i zamrozić.