Sernik z morelami
Porcja: 379 kcal Przygotowanie: 75 minut Na 12 porcji
Ciasto:
● 200 g mąki krupczatki
● 100 g cukru pudru
● 120 g masła
● 2 żółtka
● 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
● tłuszcz do formy
Masa serowa:
● 1/2 laski wanilii
● kilogram trzykrotnie zmielonego białego sera
● 10 jajek
● szklanka cukru
● 2 łyżki masła
● sól
Dekoracja:
● 400 g moreli z puszki
● 2 galaretki morelowe
● wiórki kokosowe
■ Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić je na godzinę do lodówki.
■ Wanilię rozkroić, wydrążyć z niej miąższ. Ser zmiksować z dodatkiem 3 jajek, cukru, masła i miąższu wanilii. W trakcie miksowania dodawać po jednym pozostałe żółtka. Na koniec do masy serowej dodać pianę z białek ubitych ze szczyptą soli.
■ Ciastem wylepić posmarowaną tłuszczem tortownicę. Rozłożyć masę serową, wierzch wyrównać. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
■ Morele osączyć. Syrop dopełnić wodą do objętości 2 szklanek. Zagotować. Rozpuścić w nim galaretki. Wystudzić i wstawić na 20 minut do lodówki. Morele pokroić w cząstki, ułożyć na cieście. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić do zastygnięcia. Przez podaniem sernik posypać wiórkami kokosowymi.
Szarlotka z kruszonką
Porcja: 345 kcal Przygotowanie: 70 minut Na 12 porcji
Ciasto:
● 250 g podłużnych biszkoptów, tzw. szampanek
● 200 g masła
● po szklance mąki i cukru
● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
● tłuszcz do formy
Kruszonka:
● po 100 g mąki i masła
● 3 łyżki cukru
● cukier puder do posypania
Nadzienie:
● kilogram winnych jabłek
● 2 łyżki soku z cytryny
● szklanka cukru
● 2 łyżki tartej bułki
● 3/4 łyżeczki cynamonu
■ Biszkopty włożyć do torebki foliowej, zmiażdżyć wałkiem. Wyjąć. Połączyć z miękkim masłem, mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Lekko ugnieść.
■ Mąkę, masło i cukier na kruszonkę zagnieść. Wstawić do zamrażalnika.
■ Jabłka obrać, poszatkować. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z cukrem, tartą bułką i cynamonem. Rozłożyć na cieście. Posypać startą na tarce kruszonką. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Posypać cukrem pudrem. Podawać na zimno lub ciepło, np. z bitą śmietaną.
Placek ze śliwkami
Porcja: 375 kcal Przygotowanie: 70 minut Na 10 porcji
Ciasto:
● 500 g mąki
● płaska łyżeczka proszku do pieczenia
● 200 g masła
● 100 g cukru
● 2 żółtka
● jajko
● 2–3 łyżki kwaśnej śmietany
● szczypta soli
● tłuszcz do formy
● cukier puder do posypania ciasta
Przełożenie:
● 2 torebki budyniu waniliowego
● 3 szklanki mleka
● 3 łyżki masła
● 2 żółtka
● 500 g śliwek
■ Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w płatki masło oraz cukier i sól. Posiekać nożem. Wbić żółtka i jajko. Wlać śmietanę i energicznie wyrobić ciasto. Wstawić je przynajmniej na 30 minut do lodówki.
■ Budynie ugotować w 3 szklankach mleka. Dodać masło. Lekko ostudzić i wbić żółtka. Wymieszać. Śliwki umyć, przekroić na pół, wydrylować. Formę wysmarować tłuszczem. Wylepić ciastem. Na wierzchu rozsmarować budyń i ułożyć śliwki. Piec ok. 45 minut w 200°C. Ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
NASZA RADA: W połowie pieczenia na cieście można równomiernie rozłożyć pianę z 4–5 białek i zapiec ją.
Rolada z bitą śmietaną
Porcja: 495 kcal Przygotowanie: 50 minut Na 12 porcji
Ciasto:
● 4 jajka
● 100 g cukru
● 100 g mąki pszennej
● łyżka mąki ziemniaczanej
● sól
Krem:
● 2 żółtka
● czubata łyżka mąki ziemniaczanej
● szklanka śmietany kremówki
● 200 g masła
● kieliszek brandy
● polewa typu advocat
● 100 g cukru pudru
■ Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać przesiane obie mąki. Białka ubić ze szczyptą soli. Wymieszać z masą żółtkową.
■ Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 180°C. Wyjąć, a gdy lekko przestygnie, zrolować razem z papierem i owinąć w ściereczkę.
■ Żółtka na krem wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem i kilkoma łyżkami śmietanki. Resztę śmietanki zagotować. Do wrzącej wlewać powoli mieszaninę żółtek i mąki – cały czas lekko ubijając. Zdjąć z ognia i wmieszać pokrojone w kostkę masło. Na końcu wlać alkohol.
■ Ciasto delikatnie rozwinąć, zdjąć papier, posmarować 2/3 kremu i skropić 2–3 łyżkami polewy. Zrolować. Wierzch posmarować resztą kremu i polać polewą. Odstawić na 2–3 godziny do lodówki.
NASZA RADA: Do przełożenia rolady można też użyć bitej śmietany, a zamiast polewy dodać pokrojone w kostkę owoce z puszki (np. ananas, mango, brzoskwinie).
Toffi w śmietanie
Porcja: 612 kcal Przygotowanie: 25 minut Na 10 porcji
● puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
● 1/2 l śmietany kremówki
● opakowanie zagęstnika do śmietany
● 250 g herbatników (typu petit beurre)
● 2/3 szklanki mocnej herbaty
● 2–3 łyżki rumu
● 2 opakowania polewy czekoladowej
● 100 g orzechów laskowych
■ Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą. Gotować ok. 2 godzin (woda musi cały czas zakrywać puszkę). Wystudzić.
■ Śmietanę ubić z zagęstnikiem. W trakcie ubijania dodawać po łyżce gęste mleko. Formę wyłożyć warstwą herbatników. Skropić je herbatą wymieszaną z rumem. Na ciastkach ułożyć warstwę kremu (2–3 łyżki odłożyć). Ponownie ułożyć herbatniki i krem (aż do wyczerpania składników).
■ Torcik wstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć z formy. Boki posmarować resztą kremu. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Polać nią torcik i znowu wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni orzechami.
Torcik Rafaello
Porcja: 460 kcal Przygotowanie: 45 minut Na 12 porcji
● 2 tabliczki białej czekolady
● puszka mleka skondensowanego (niesłodzonego)
● bita śmietana w proszku
● zagęstnik do śmietany
● 200 g wiórków kokosowych
● biszkopt
● szklanka mocnej herbaty
● sok z cytryny
● miód
● kieliszek likieru cytrynowego
● 2 opakowania polewy z białej czekolady
● 1/2 orzecha kokosowego (lub 50 g wiórków)
■ Czekoladę połamać, wymieszać z kilkoma łyżkami mleka skondensowanego i rozpuścić w kąpieli wodnej. Resztę mleka zmiksować ze śmietaną i zagęstnikiem. Połączyć z czekoladą i wiórkami.
■ Biszkopt przekroić. Nasączyć herbatą doprawioną sokiem z cytryny, miodem i likierem. Przełożyć kremem, posmarować nim też wierzch tortu. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Posmarować nią wierzch i boki tortu. Kawałki orzecha kokosowego pokroić nożykiem szczelinowym w cienkie płatki. Udekorować nimi (lub wiórkami) torcik.
Ptysie z owocami
Porcja: 406 kcal Przygotowanie: 55 minut Na 10 porcji
Ciasto:
● 180 g masła
● 200 g mąki
● 5 jajek
● szczypta soli
● tłuszcz do formy
Nadzienie:
● 2 szklanki bitej śmietany
● 150 g mandarynek w syropie
● cukier puder
■ Szklankę wody zagotować z solą. Do wrzącej dodać masło, a gdy się rozpuści, dodawać mąkę. Mieszać, aż ciasto stanie się gęste, lśniące i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Odstawić z ognia i nie przerywając mieszania, wbijać po jajku.
■ Z ciasta łyżką formować ptysie i układać je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok. 25 minut w 220°C. Gdy ostygną, każdy przekroić, napełnić bitą śmietaną i mandarynkami. Przykryć odciętą częścią i oprószyć cukrem pudrem.
Klasyczne tiramisu
Porcja: 415 kcal Przygotowanie: 20 minut Na 8 porcji
● 3 żółtka
● 6 łyżek cukru pudru
● cukier waniliowy
● 500 g serka mascarpone
● szklanka wystudzonego mocnego naparu kawy
● 4 łyżki likieru amaretto
● 300 g podłużnych biszkoptów, tzw. szampanek
● 2 łyżki gorzkiej czekolady w proszku
■ Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z serkiem mascarpone.
■ Napar wymieszać z likierem. W płynie zwilżyć biszkopty i układać jeden obok drugiego w podłużnym naczyniu. Posmarować połową kremu. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę zwilżonych biszkoptów i rozsmarować resztę kremu.
■ Wierzch deseru oprószyć czekoladą w proszku. Wstawić na 3 godziny do lodówki.
■ Uwaga! Biało-czarną dekorację na deserze uzyskamy, jeśli posypiemy go najpierw cukrem pudrem, a potem oprószymy czekoladą przez wycięty z kartonu szablon lub specjalną nakładkę, którą robi się wzorki na piance do cappuccino.
Bezy z waniliowym kremem
Porcja: 290 kcal Przygotowanie: 65 minut Na 12 porcji
Bezy:
● 8 białek
● 400 g cukru pudru
● łyżka cukru waniliowego
● szczypta soli
● oliwa
Krem:
● 4 żółtka
● 1/2 szklanki cukru
● szklanka słodkiej śmietanki
● 1/2 laski wanilii
● 120 g masła
● 2 łyżki likieru jajecznego
● skórka okrojona z cytryny
■ Białka ubić z solą na sztywną pianę. Ubijając, dodawać po łyżce cukier i cukier waniliowy.
■ Blachę posmarować oliwą. Szprycę cukierniczą napełnić pianą i wyciskać z niej bezy na blachę. Piec ok. 50 minut w 160°C (w trakcie pieczenia lekko uchylić drzwiczki piekarnika).
■ Żółtka na krem utrzeć z cukrem. Śmietankę zagotować z przekrojoną na pół laską wanilii. Gorącą wlewać do masy żółtkowej wstawionej do naczynia z gotującą się wodą. Ubijać, aż krem zgęstnieje. Wystudzić. Połączyć z utartym na pianę masłem i likierem jajecznym.
■ Bezy przekrajać na pół i napełniać kremem. Udekorować je skórą ze sparzonej cytryny.
Cytrynowa tarta
Porcja: 412 kcal Przygotowanie: 50 minut Na 10 porcji
Ciasto:
● 200 g mąki
● 180 g masła
● szczypta soli
● tłuszcz do formy
Krem:
● 3 jajka
● 3 żółtka
● szklanka cukru
● cukier waniliowy
● 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
● 2/3 szklanki soku z cytryny
● 2 łyżki masła
Beza:
● 3 białka
● 5 łyżek cukru
● szczypta soli
■ Mąkę posiekać z masłem, dodać sól, 2–3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i wstawić na godzinę do lodówki.
■ Jajka i żółtka roztrzepać w garnku o grubym dnie. Dodać cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Wlać sok z cytryny. Postawić na małym ogniu i podgrzewać, stale ubijając, aż masa zgęstnieje. Dodać masło i wymieszać.
■ Wysmarowaną tłuszczem formę wylepić ciastem. Obłożyć kremem. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
■ Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Pianę rozłożyć na kremie. Piec 10–12 minut w 160°C. Przed wyjęciem zostawić na 10 minut w ciepłym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
NASZA RADA: Ciasto przed położeniem kremu cytrynowego można lekko podpiec. Wówczas będzie bardziej kruche.