Sernik z morelami

Porcja:
379 kcal Przygotowanie: 75 minut Na 12 porcji
Ciasto:
200 g mąki krupczatki
100 g cukru pudru
120 g masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
tłuszcz do formy
Masa serowa:
1/2 laski wanilii
kilogram trzykrotnie zmielonego białego sera
10 jajek
szklanka cukru
2 łyżki masła
sól
Dekoracja:
400 g moreli z puszki
2 galaretki morelowe
wiórki kokosowe
  

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić je na godzinę do lodówki.
Wanilię rozkroić, wydrążyć z niej miąższ. Ser zmiksować z dodatkiem 3 jajek, cukru, masła i miąższu wanilii. W trakcie miksowania dodawać po jednym pozostałe żółtka. Na koniec do masy serowej dodać pianę z białek ubitych ze szczyptą soli.
Ciastem wylepić posmarowaną tłuszczem tortownicę. Rozłożyć masę serową, wierzch wyrównać. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Morele osączyć. Syrop dopełnić wodą do objętości 2 szklanek. Zagotować. Rozpuścić w nim galaretki. Wystudzić i wstawić na 20 minut do lodówki. Morele pokroić w cząstki, ułożyć na cieście. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić do zastygnięcia. Przez podaniem sernik posypać wiórkami kokosowymi.


Szarlotka z kruszonką
Porcja:
345 kcal Przygotowanie: 70 minut Na 12 porcji
Ciasto:
250 g podłużnych biszkoptów, tzw. szampanek
200 g masła
po szklance mąki i cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
Kruszonka:
po 100 g mąki i masła
3 łyżki cukru
cukier puder do posypania
Nadzienie:
kilogram winnych jabłek
2 łyżki soku z cytryny

szklanka cukru

2 łyżki tartej bułki
3/4 łyżeczki cynamonu


Biszkopty włożyć do torebki foliowej, zmiażdżyć wałkiem. Wyjąć. Połączyć z miękkim masłem, mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Lekko ugnieść.
Mąkę, masło i cukier na kruszonkę zagnieść. Wstawić do zamrażalnika.
Jabłka obrać, poszatkować. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z cukrem, tartą bułką i cynamonem. Rozłożyć na cieście. Posypać startą na tarce kruszonką. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Posypać cukrem pudrem. Podawać na zimno lub ciepło, np. z bitą śmietaną.


Placek ze śliwkami
Porcja:
375 kcal Przygotowanie: 70 minut Na 10 porcji
Ciasto:
500 g mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
100 g cukru
2 żółtka
jajko
2–3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania ciasta
Przełożenie:
2 torebki budyniu waniliowego
3 szklanki mleka
3 łyżki masła
2 żółtka
500 g śliwek


Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w płatki masło oraz cukier i sól. Posiekać nożem. Wbić żółtka i jajko. Wlać śmietanę i energicznie wyrobić ciasto. Wstawić je przynajmniej na 30 minut do lodówki.
Budynie ugotować w 3 szklankach mleka. Dodać masło. Lekko ostudzić i wbić żółtka. Wymieszać. Śliwki umyć, przekroić na pół, wydrylować. Formę wysmarować tłuszczem. Wylepić ciastem. Na wierzchu rozsmarować budyń i ułożyć śliwki. Piec ok. 45 minut w 200°C. Ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
NASZA RADA: W połowie pieczenia na cieście można równomiernie rozłożyć pianę z 4–5 białek i zapiec ją.



Rolada z bitą śmietaną
Porcja:
495 kcal Przygotowanie: 50 minut Na 12 porcji
Ciasto:
4 jajka
100 g cukru
100 g mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
sól
Krem:
2 żółtka
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
szklanka śmietany kremówki
200 g masła
kieliszek brandy 

polewa typu advocat
100 g cukru pudru
  

Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać przesiane obie mąki. Białka ubić ze szczyptą soli. Wymieszać z masą żółtkową.
Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 180°C. Wyjąć, a gdy lekko przestygnie, zrolować razem z papierem i owinąć w ściereczkę.
Żółtka na krem wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem i kilkoma łyżkami śmietanki. Resztę śmietanki zagotować. Do wrzącej wlewać powoli mieszaninę żółtek i mąki – cały czas lekko ubijając. Zdjąć z ognia i wmieszać pokrojone w kostkę masło. Na końcu wlać alkohol.
Ciasto delikatnie rozwinąć, zdjąć papier, posmarować 2/3 kremu i skropić 2–3 łyżkami polewy. Zrolować. Wierzch posmarować resztą kremu i polać polewą. Odstawić na 2–3 godziny do lodówki.
NASZA RADA: Do przełożenia rolady można też użyć bitej śmietany, a zamiast polewy dodać pokrojone w kostkę owoce z puszki (np. ananas, mango, brzoskwinie).


Toffi w śmietanie
Porcja:
612 kcal Przygotowanie: 25 minut Na 10 porcji
puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
1/2 l śmietany kremówki
opakowanie zagęstnika do śmietany
250 g herbatników (typu petit beurre)
2/3 szklanki mocnej herbaty
2–3 łyżki rumu
2 opakowania polewy czekoladowej
100 g orzechów laskowych


Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą. Gotować ok. 2 godzin (woda musi cały czas zakrywać puszkę). Wystudzić.
Śmietanę ubić z zagęstnikiem. W trakcie ubijania dodawać po łyżce gęste mleko. Formę wyłożyć warstwą herbatników. Skropić je herbatą wymieszaną z rumem. Na ciastkach ułożyć warstwę kremu (2–3 łyżki odłożyć). Ponownie ułożyć herbatniki i krem (aż do wyczerpania składników).
Torcik wstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć z formy. Boki posmarować resztą kremu. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Polać nią torcik i znowu wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni orzechami.


Torcik Rafaello
Porcja:
460 kcal Przygotowanie: 45 minut Na 12 porcji
2 tabliczki białej czekolady
puszka mleka skondensowanego (niesłodzonego)
bita śmietana w proszku
zagęstnik do śmietany
200 g wiórków kokosowych
biszkopt
szklanka mocnej herbaty
sok z cytryny
miód
kieliszek likieru cytrynowego
2 opakowania polewy z białej czekolady
1/2 orzecha kokosowego (lub 50 g wiórków)
    

Czekoladę połamać, wymieszać z kilkoma łyżkami mleka skondensowanego i rozpuścić w kąpieli wodnej. Resztę mleka zmiksować ze śmietaną i zagęstnikiem. Połączyć z czekoladą i wiórkami.
Biszkopt przekroić. Nasączyć herbatą doprawioną sokiem z cytryny, miodem i likierem. Przełożyć kremem, posmarować nim też wierzch tortu. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Posmarować nią wierzch i boki tortu. Kawałki orzecha kokosowego pokroić nożykiem szczelinowym w cienkie płatki. Udekorować nimi (lub wiórkami) torcik.


Ptysie z owocami
Porcja:
406 kcal Przygotowanie: 55 minut Na 10 porcji
Ciasto:
180 g masła
200 g mąki
5 jajek
szczypta soli
tłuszcz do formy
Nadzienie:
2 szklanki bitej śmietany
150 g mandarynek w syropie
cukier puder
  

Szklankę wody zagotować z solą. Do wrzącej dodać masło, a gdy się rozpuści, dodawać mąkę. Mieszać, aż ciasto stanie się gęste, lśniące i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Odstawić z ognia i nie przerywając mieszania, wbijać po jajku.
Z ciasta łyżką formować ptysie i układać je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok. 25 minut w 220°C. Gdy ostygną, każdy przekroić, napełnić bitą śmietaną i mandarynkami. Przykryć odciętą częścią i oprószyć cukrem pudrem.


Klasyczne tiramisu
Porcja:
415 kcal Przygotowanie: 20 minut Na 8 porcji
3 żółtka
6 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy
500 g serka mascarpone
szklanka wystudzonego mocnego naparu kawy
4 łyżki likieru amaretto
300 g podłużnych biszkoptów, tzw. szampanek
2 łyżki gorzkiej czekolady w proszku


Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z serkiem mascarpone.
Napar wymieszać z likierem. W płynie zwilżyć biszkopty i układać jeden obok drugiego w podłużnym naczyniu. Posmarować połową kremu. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę zwilżonych biszkoptów i rozsmarować resztę kremu.
Wierzch deseru oprószyć czekoladą w proszku. Wstawić na 3 godziny do lodówki.
Uwaga! Biało-czarną dekorację na deserze uzyskamy, jeśli posypiemy go najpierw cukrem pudrem, a potem oprószymy czekoladą przez wycięty z kartonu szablon lub specjalną nakładkę, którą robi się wzorki na piance do cappuccino.


Bezy z waniliowym kremem
Porcja:
290 kcal Przygotowanie: 65 minut Na 12 porcji
Bezy:
8 białek
400 g cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
oliwa
Krem:
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
szklanka słodkiej śmietanki
1/2 laski wanilii
120 g masła
2 łyżki likieru jajecznego
skórka okrojona z cytryny
  

Białka ubić z solą na sztywną pianę. Ubijając, dodawać po łyżce cukier i cukier waniliowy.
Blachę posmarować oliwą. Szprycę cukierniczą napełnić pianą i wyciskać z niej bezy na blachę. Piec ok. 50 minut w 160°C (w trakcie pieczenia lekko uchylić drzwiczki piekarnika).
Żółtka na krem utrzeć z cukrem. Śmietankę zagotować z przekrojoną na pół laską wanilii. Gorącą wlewać do masy żółtkowej wstawionej do naczynia z gotującą się wodą. Ubijać, aż krem zgęstnieje. Wystudzić. Połączyć z utartym na pianę masłem i likierem jajecznym.
Bezy przekrajać na pół i napełniać kremem. Udekorować je skórą ze sparzonej cytryny.


Cytrynowa tarta
Porcja:
412 kcal Przygotowanie: 50 minut Na 10 porcji
Ciasto:

200 g mąki
180 g masła
szczypta soli
tłuszcz do formy
Krem:
3 jajka
3 żółtka
szklanka cukru
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
2/3 szklanki soku z cytryny
2 łyżki masła
Beza:
3 białka
5 łyżek cukru
szczypta soli


Mąkę posiekać z masłem, dodać sól, 2–3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i wstawić na godzinę do lodówki.
Jajka i żółtka roztrzepać w garnku o grubym dnie. Dodać cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Wlać sok z cytryny. Postawić na małym ogniu i podgrzewać, stale ubijając, aż masa zgęstnieje. Dodać masło i wymieszać.
Wysmarowaną tłuszczem formę wylepić ciastem. Obłożyć kremem. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Pianę rozłożyć na kremie. Piec 10–12 minut w 160°C. Przed wyjęciem zostawić na 10 minut w ciepłym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
NASZA RADA: Ciasto przed położeniem kremu cytrynowego można lekko podpiec. Wówczas będzie bardziej kruche.