● 50 dag śliwek
● 10 dag cukru
● opakowanie cukru waniliowego

Ciasto:

● 15 dag cukru
● 15 dag masła
● 15 dag mielonych migdałów
● 15 dag mąki

■ Śliwki umyć, podzielić na połówki, usunąć pestki. Włożyć do miski, wymieszać z cukrem oraz cukrem waniliowym.

Ciasto: do miski wsypać cukier, migdały, mąkę i pokrojone na kawałki masło. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, rozcierając kruszonkę rękami na drobne grudki.
■ Śliwki włożyć do naczynia do zapiekanek posmarowanego masłem. Na owoce równomiernie rozłożyć kruszonkę. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C.

Ciasto kruche nie powinno być wyrabiane zbyt długo, bo po upieczeniu będzie twarde i niesmaczne. Wystarczy zagniatać je tylko do momentu, kiedy składniki się połączą.