Składniki:
• pół szklanki zaparzonej mocnej kawy
•  (1/4 szklanki) likieru migdałowego Amaretto
• 4 żółtka o temperaturze pokojowej (ważne!)
• 250 g zimnego mascarpone
• 4 łyżki cukru pudru
• paczka podłużnych biszkoptów
• gorzkie kakao

Zaparzoną kawie wymieszać z likierem Amaretto i wystudzić. Żółtka ubijać długo razem z cukrem w głębokiej misce. Muszą być one po ubiciu gęste i puszyste, niezbyt rzadkie. Osobno ubić zimne mascarpone przez kilka minut, a później dodawać go stopniowo do masy żółtkowej i nadal ubijać na masę. W pucharkach układać biszkopty zamoczone w kawie,  i Amaretto, posypać kakao, na nie nakładać warstwę masy i znów biszkopty + kakao, ostatnią warstwą powinien być krem. Całość jeszcze raz posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.