SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

KOTLECIKI:

  • czerstwa bułka
  • cebula
  • 25 dag mielonej wołowiny
  • 25 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • jajko
  • 8 dag sera feta
  • sól, zioła prowansalskie, ostra papryka
  • olej

SOS:

  • puszka całych pomidorów (40 dag)
  • pęczek dymki
  • 1/2 pęczka natki
  • 2 łyżki kaparów lub pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • sól, pieprz, cukier

- Kotleciki: bułkę namoczyć, odcisnąć. Cebulę obrać, posiekać. Oba rodzaje mięsa włożyć do miski, dodać jajko, cebulę, szczyptę ziół prowansalskich i bułkę, wyrobić. Przyprawić solą i szczyptą papryki.
- Ser pokroić w kostkę. Z masy mięsnej lepić małe placuszki, na środku kłaść po kawałku sera i formować kotleciki.
- Olej rozgrzać na patelni, usmażyć kotleciki, zdjąć.
- Sos: pomidory osączyć, pokroić w kostkę, wrzucić do miski, wlać 3 łyżki zalewy.
- Dymki pokroić w krążki. Natkę posiekać. Dymki, natkę i kapary dodać do pomidorów, wymieszać. Sos przyprawić chili, solą, cukrem i pieprzem.
- Kotleciki podawać z sosem, do ryżu lub ziemniaków.