SKŁADNIKI NA ok. 1 LITRA

  • 3 żółtka
  • puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
  • 3 łyżki kakao pełnotłustego
  • łyżeczka aromatu migdałowego
  • 2 i 1/2 łyżki rozpuszczalnej kawy granulowanej
  • laska wanilii
  • 2 szklanki słodkiej śmietanki
  • szklanka brandy

- Żółtka utrzeć z kakao, wlać skondensowane mleko, wsypać kawę. Miksować, aż składniki się połączą.
- Laskę wanilii rozkroić wzdłuż, czubkiem noża wydłubać miąższ. Do utartych żółtek dodać miąższ wanilii i aromat migdałowy. Wlać śmietanę i alkohol, miksować 5 minut.
- Likier wlać do karafki (ze szczelnym korkiem). Wstawić na noc do lodówki. Przed nalaniem wstrząsnąć.