SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 60 dag schabu
  • puszka liści szpinaku
  • 20 dag serka topionego (śmietankowego)
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 400 ml bulionu z kostki
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka oleju
  • sól, biały pieprz

- Szpinak osączyć. Czosnek i cebulę posiekać. Szpinak, czosnek, cebulę, orzechy i połowę serka wymieszać, przyprawić.
- Mięso pokroić na 4 plastry, każdy naciąć, po czym kieszeń napełnić nadzieniem. Brzegi spiąć wykałaczkami. Sznycle oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju.
- Do tłuszczu ze smażenia wlać wino i bulion, zagotować. Dodać resztę serka i natkę, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i musztardą. Sznycle podawać z sosem.