Składniki na 6 porcji

  • 70 dag pręgi wołowej 
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 25 dag pieczarek 
  • 3 pomidory 
  • 10 dag wędzonego boczku 
  • szklanka bulionu mięsnego 
  • listek laurowy 
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca 
  • 2 łyżki mąki 
  • 3 łyżki oleju 
  • 2 łyżki masła 
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz, cukier

Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić, oprószyć mąką, solą i pieprzem. Olej rozgrzać w rondlu, zrumienić mięso. Wlać gorący bulion, dodać ziele angielskie, jałowiec i liść laurowy, przykryć i dusić 45 min na małym ogniu.
Pieczarki i marchewki oczyścić, pokroić na plasterki. Cebule obrać, pokroić w krążki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki.
Masło stopić na patelni, przesmażyć pieczarki, zdjąć. Włożyć marchewkę, podsmażyć, zdjąć. Włożyć boczek, wytopić. Wrzucić cebulę, lekko oprószyć cukrem, smażyć mieszając, aż się lekko skarmelizuje.
Do mięsa dodać ziemniaki i cebulę z boczkiem, dusić 15 minut. Dodać marchewkę, pieczarki i pomidory, delikatnie wymieszać, dusić jeszcze 30 minut (jeśli potrzeba, płyn uzupełnić wodą). Przyprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

ZA PORCJĘ 3 zł.