Szpadki z indyczej piersi z sałatą
Porcja: 345 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Dla 4 osób
800 g piersi indyka, główka sałaty, pół szklanki śmietany, szczypiorek
Marynata: 6 łyżek soku z cytryny, 4 łyżki oleju, 2 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku, łyżeczka suszonego rozmarynu, sól, pieprz

Mięso opłukać. Pokroić w grube pasy. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso natrzeć marynatą. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Osączone z marynaty paski mięsa nadziać wzdłuż na drewniane szpadki. Ułożyć na ruszcie. Piec ok. 10-15 minut z każdej strony. Szaszłyki podawać z zieloną sałatą polaną osoloną śmietaną i posypaną drobno posiekanym szczypiorkiem.

Nasza rada: Pierś indyka można przyrządzić jak klasyczny szaszłyk. Wtedy kawałki mięsa przekładamy warzywami (pomidorkami koktajlowymi, kostkami cukinii, kabaczka lub dyni).

Ogniste żeberka
Porcja: 477 kcal  
Przygotowanie: 40 minut  
Dla 4-6 osób

600-800 g żeberek wieprzowych, sól
Marynata: 3 łyżki oleju, po 2 łyżki sosu chili i miodu, 1/2 łyżki sosu sojowego, po 1/2 łyżeczki curry i słodkiej papryki, kilka kropli sosu tabasco, sok z cytryny, 1-2 ząbki czosnku

Żeberka opłukać i dokładnie osuszyć. Pokroić na mniejsze porcje. Oprószyć solą. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Marynatą polać żeberka. Odstawić je na 2-3 godziny do lodówki (od czasu do czasu mięso odwracać, by marynata równomiernie je pokryła). Na ruszcie położyć tackę aluminiową lub odpowiednio uformowaną folię, a na niej żeberka. Piec je ok. 30 minut (od czasu do czasu przewracać i polewać wytapiającym się tłuszczem).

Kukurydza z masłem czosnkowym
Porcja: 316 kcal
Przygotowanie: 50 minut
Dla 4 osób

4 kolby kukurydzy, sól, łyżka oleju
Masło czosnkowe: 3-6 ząbków czosnku, 1/2 kostki masła, po łyżeczce posiekanego szczypiorku i rzeżuchy, sól, curry

Zobacz także:

Masło wymieszać z posiekanym czosnkiem, zieleniną, solą oraz curry. Uformować wałek, owinąć go folią. Wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Kukurydzę obrać z liści, opłukać. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować ok. 25 minut. Osączyć, posmarować olejem. Ułożyć na ruszcie, piec ok. 15 minut z każdej strony. Podawać z plasterkami masła.

Ryba w ziołach
Porcja: 186 kcal
Przygotowanie: 10 minut
Dla 4 osób

cytryna, 4 sprawione pstrągi, łyżka masła, tymianek (świeży lub suszony), liście laurowe, sól, pieprz

Cytrynę sparzyć, przekroić. Jedną połówkę pokroić w plasterki, z drugiej wycisnąć sok. Ryby opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Od środka i z zewnątrz oprószyć solą i pieprzem. Wnętrze skropić sokiem z cytryny. Do każdej ryby włożyć po kawałku masła. Obłożyć tymiankiem, liśćmi laurowymi i plasterkami cytryny. Ułożyć na ruszcie. Piec 5-8 minut. W połowie pieczenia rybę odwrócić.

Pieczony melon
Porcja: 357 kcal
Przygotowanie: 15 minut    
Dla 4 osób

melon, szklanka śmietany kremówki, zielony pieprz (niekoniecznie), sól, listki melisy, orzeszki pistacjowe

Melon rozkroić, usunąć pestki. Miąższ pokroić w dość grube cząstki. Ułożyć je na ruszcie. Piec po 3-5 minut z każdej strony. Udekorować listkami melisy i ewentualnie posypać grubo mielonym zielonym pieprzem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno ze szczyptą soli. Orzeszki obrać, grubo posiekać. Posypać nimi śmietanę. Podawać razem z melonem. (Do melona można również podać słodką śmietanę. Wtedy ubijamy ją z 1-2 łyżkami cukru pudru i, oczywiście, nie posypujemy melona pieprzem).

Ziemniaki z twarożkowym dipem
Porcja: 289 kcal
Przygotowanie: 60 minut   
Dla 4-6 osób

8 dużych ziemniaków, po łyżce ziaren (maku, kminku, czarnuszki, sezamu), sól, 1-2 łyżki oleju
Twarożkowy dip: 250 g twarożku, 4 łyżki jogurtu naturalnego lub mleka, ząbek czosnku (niekoniecznie), natka, listki kolendry, sól, pieprz

Ziemniaki dokładnie wyszorować, osuszyć. Naciąć z jednej strony na krzyż i posypać wybranym ziarnem oraz solą. Każdy ziemniak zawinąć w kawałek posmarowanej olejem folii aluminiowej. Ułożyć na ruszcie. Piec 50-60 minut. Twarożek wymieszać z jogurtem lub mlekiem i ewentualnie przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką i kolendrą. Podawać z gorącymi ziemniakami. 

Rozmaitości z mięsa i warzyw
Porcja: 331 kcal   
Przygotowanie: 45 minut   
Dla 4-6 osób

500 g łopatki wieprzowej, 4 kotlety schabowe (z kostką), 3 papryki w różnych kolorach, suszone oregano, sól, pieprz
Marynata: 4 łyżki oleju, 2 łyżki octu balsamicznego lub czerwonego wytrawnego wina

Łopatkę opłukać, pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszać. Natrzeć nią mięso. Odstawić je na 2 godziny do lodówki. Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kawałki. Kotlety schabowe opłukać, osuszyć, lekko zbić. Oprószyć pieprzem i oregano. Kawałki osączonej z marynaty wieprzowiny nadziewać naprzemiennie z papryką na szpikulec do szaszłyków. Ułożyć na ruszcie. Piec 30-35 minut, często obracając. Na ruszcie obok szaszłyków ułożyć kotlety schabowe. Piec 8-10 minut z każdej strony. Po upieczeniu oba dania oprószyć solą.