● 1/2 puszki pomidorów z zalewą (200 ml)
● cebula
● 2 ząbki czosnku
● łyżka mąki
● 2 łyżki masła
● łyżeczka oregano
● sól, pieprz

Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory przetrzeć przez sito, wymieszać z zalewą pomidorową. Masło, cebulę i czosnek włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią, zostawiając mały otwór, podgrzewać 3 minuty (najlepiej w mocy 750 W).
Naczynie wyjąć, wlać sos pomidorowy, oprószyć mąką, dokładnie wymieszać. Posypać oregano, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Naczynie z sosem przykryć folią, zostawiając mały otwór, podgrzewać 5-7 minut (najlepiej w mocy 750 W). W tym czasie dwukrotnie zamieszać.

NASZA RADA

Do sosu możemy dodać startą marchewkę, kawałek selera korzeniowego i posypać świeżą bazylią. Sos pomidorowy podajemy do makaronu, mięsa, drobiu i warzyw. Smarujemy nim spody pizzy.