● 2 łyżki masła
● 3 łyżki mąki
● 400 ml mleka (ok. 1 i 2/3 szklanki)
● gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Masło włożyć do żaroodpornej miski. Podgrzewać minutę w dużej mocy (ok. 750 W). Wsypać mąkę, wymieszać. Powoli wlewać mleko, cały czas ubijając. Podgrzewać 4-6 minut w dużej mocy, zamieszać w połowie mikrofalowania.
Sos wyjąć, zamieszać, przyprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.

NASZA RADA

Mleko możemy zastąpić bulionem warzywnym lub rybnym i wtedy podajemy go do warzyw oraz ryb (możemy także dodać posiekane zioła). Jeśli lubimy bardziej gęsty beszamel, dodajmy jeszcze 2-3 łyżki mąki. Sos beszamelowy podajemy do makaronów i klusek, polewamy nim zapiekanki warzywne, ziemniaczane i makaronowe.