● 1/2 szklanki mleka
● 1/2 szklanki bulionu wołowego
● cebula
● łyżka masła
● 2 łyżki curry
● łyżeczka mąki ziemniaczanej
● małe, słodkie jabłko (np. champion)
● sól, pieprz
● ew. łyżeczka chutneya z mango

Cebulę obrać, posiekać. Masło włożyć do żaroodpornej formy, dodać cebulę, dusić 2 minuty (w mocy ok. 600 W).
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżeczką wody. Mleko, bulion, curry (i ew. chutney) wymieszać. Dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną i jabłko, wymieszać. Sos dodać do masła, podgrzewać 7 minut (w mocy 600 W), 1-;2 razy w trakcie gotowania zamieszać.
Sos przetrzeć przez sito, gotować jeszcze 3 minut (w mocy 600 W). Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Nasza rada

Sos curry podaje się do drobiu, cielęciny, ale także do ryb, np. dorsza. Znakomicie i egzotycznie smakuje z dodatkiem smażonych bananów lub zrumienionymi płatkami migdałowymi.