PORCJA: 693 kcal

PRZYGOTOWANIE: 20 minut

NA 4 PORCJE:

  • 6 kaczych piersi
  • 5 soczystych pomarańczy
  • kawałek świeżego imbiru
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki dżemu z gorzkich pomarańczy
  • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sezam
  • sól
  • pieprz
  • 200 g ryżu jaśminowego

Odważnie zerwij skórę z piersi i wytop z niej na patelni tłuszcz. Z trzech pomarańczy wyciśnij sok i wlej do szybkowaru. Obierz i posiekaj 1–2 cm korzenia imbiru, dorzuć do soku. Dodaj sos sojowy, dżem, cukier i paprykę, całość zagotuj. Mięso oprósz solą i pieprzem i obsmaż je na złoto w kilku łyżkach wytopionego wcześniej tłuszczu. Przełóż piersi do sosu, zamknij szybkowar i duś 20 minut. Pozostałe pomarańcze obierz grubo i wyfiletuj segmenty miąższu. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu i wyłóż do szerokiego naczynia. Gotowe mięso pokrój na plasterki. Do sosu wlej mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w szklance wody, wymieszaj i zagotuj, aż zgęstnieje. Do sosu wrzuć plasterki mięsa i filety z pomarańczy, grzej przez minutę, po czym rozłóż na gorącym ryżu. Całość posyp sezamem uprażonym na suchej patelni.