•    4 filety śledzia solonego, dobrze wymoczonego
•    50ml śliwowicy
•    100ml wody
•    1 listek laurowy
•    Kilka ziaren pieprzu
•    8 kulek z bryndzy podkarpackiej marynowanej
•    Drobno posiekana natka pietruszki
•    4 łyżki „Powideł galicyjskich z kotła”
•    3 łyżki octu balsamicznego
•    3 łyżki oliwy
•    Pieprz świeżo mielony
•    500ml soku porzeczkowego


Śliwowicę, wodę, liść laurowy i pieprz zagotuj, ale nie gotuj, ostudź. Śledzie włóż do miski i zalej marynatą, odstaw nawet na kilka godzin. Kulki bryndzy obtocz w natce i również wstaw do lodówki. Powidła dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Podanie: filety przekrój na pół i owijaj paskami fileta kulki z  bryndzy. Całość polej delikatnie sosem śliwkowym.



Zapraszamy do udziału w konkursie - Regionalne specjały ze śledzia norweskiego