Składniki na 4 porcje: 

  • 1/2 kg ziemniaków w mundurkach
  • 2 cebule
  • 2 gałązki tymianku
  • 60 dag polędwiczek wieprzowych
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek mąki
  • gałka muszkatołowa
  • 5 łyżek oleju
  • 25 dag mrożonej fasolki szparagowej
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebule obrać, drobno posiekać i wymieszać z ziemniakami. Masę zagnieść z żółtkami, mąką, solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową na gładkie ciasto. Mięso pokroić na 8 kawałków, oprószyć solą i pieprzem. Listki tymianku oderwać od łodyżek i drobno posiekać. Na 2 łyżkach oleju smażyć kawałki polędwiczki 2 min na dużym ogniu, zdjąć z patelni, posypać tymiankiem. Z masy ziemniaczanej uformować 8 równej wielkości kulek. Na środku każdej kulki zrobić wgłębienie, włożyć kawałek mięsa i przykryć ciastem. Spłaszczyć i wstawić na 10 minut do lodówki. Fasolkę gotować 10 min w osolonej wodzie i osączyć. Czosnek obrać, podgrzać na 3 łyżkach oleju. Polędwiczki w cieście smażyć na średnim ogniu z każdej strony 4 minuty, zdjąć z patelni i podsmażyć fasolkę. Podawać ułożone na ugotowanej fasolce ze smażonymi ząbkami czosnku.