Składniki na 8 porcji:

  • 4 duże gruszki
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 5 dag czekolady deserowej
  • kawałek kory cynamonu
    Ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 5 dag gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki cukru
  • 15 dag miękkiego masła
  • 2 jajka

Gruszki umyć. Ze środka każdego owocu wykroić po dwa plastry grubości 3 mm. Zagotować szklankę wody z łyżką cukru, włożyć plastry gruszek i gotować 8 minut na małym ogniu. Wystudzić. Pozostałe kawałki obrać ze skórki, drobno pokroić i gotować w niewielkiej ilości wody z łyżką cukru, aż będą miękkie. Zmiksować. Dodać mąkę kukurydzianą wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody i zagotować na małym ogniu, stale mieszając.

Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 min. Formę o wymiarach 12x36 cm wyłożyć pergaminem i wylepić ciastem. Piec 20 minut w temp. 200°C. Wystudzić.  Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, wylać na ciasto, wyrównać. Wstawić do lodówki na 5 min. Nałożyć przecier. Na środku ułożyć 5 plastrów gruszek. Pozostałe przepołowić, powtykać między całe plastry. Ozdobić cynamonem.