Składniki na 4 porcje: 

  • 1/2 kg mielonego mięsa drobiowego
  • 1/2 szklanki ryżu
  • szklanka bulionu warzywnego
  • cebula
  • jajko
  • 4 pszenne bułki
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki keczupu
  • pomidor
  • 4 łyżki kiełków sojowych
  • 10 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Ryż ugotować w bulionie, ostudzić. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Mięso wyrobić z ryżem, cebulą, jajkiem, przyprawić. Uformować 4 okrągłe kotlety, usmażyć z obu stron na oleju. Fasolkę ugotować (10 min). Pomidor pokroić na plasterki. Keczup i jogurt wymieszać. Bułki rozkroić, podpiec w tosterze, posmarować sosem, włożyć kotlet i warzywa. NASZA RADA:  Masę mięsną możesz przygotować także z warzywami zamiast ryżu, dodając po 2-3 łyżki groszku, kukurydzy z puszki oraz 3 łyżki tartej bułki.