Porcja: 350 kcal

Przygotowanie: 40 minut

Na 4 porcje

  • sok z cytryny
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 750 g polędwiczki wieprzowej
  • 3 szalotki
  • łyżka oliwy
  • 350 g truskawek
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • listki świeżej bazylii
  • pieprz

Sok z cytryny wymieszać z miodem i sosem sojowym. mięso opłukać. Natrzeć marynatą. odstawić na godzinę. Szalotki obrać, pokroić w talarki. Posypać nimi naczynie do pieczenia i na wierzchu ułożyć mięso. Skropić oliwą i oprószyć pieprzem. Wlać 3 łyżki wody. Piec 35 minut w 180°C. Truskawki opłukać, usunąć szypułki. większe owoce przekroić. Połowę owoców ułożyć dookoła polędwiczki, wlać resztę marynaty i wino. Piec jeszcze 5 minut. wyjąć z piekarnika. dodać pozostałe owoce. delikatnie wymieszać, posypać bazylią i odstawić na kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły.