PORCJA: 554 kcal

PRZYGOTOWANIE: 25 minut

NA 1 PORCJĘ

  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • mała szalotka
  • 3 suszone pomidory
  • gałązka rozmarynu (tylko igiełki)
  • garść świeżych liści bazylii
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 250 g makaronu bezglutenowego
  • łyżka parmezanu

Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Szalotkę obrać. Razem z pomidorami, rozmarynem, bazylią, sokiem z cytryny, solą i połową orzeszków zmiksować. Gdy masa będzie gładka, dolać oliwę, wymieszać. Makaron ugotować i odcedzić. Wymieszać z pesto. Posypać parmezanem oraz resztą orzeszków pinii.

RADOSNE GOTOWANIE

Przepis pochodzi z książki „Pysznie i bez glutenu”. Ich autorki – Grażyna Bober-Bruijn (od zawsze na diecie bezglutenowej) i Gosia Wieruszewska – uczą gotować w całkiem nowy sposób, a zarazem czerpać z tego wiele przyjemności. MUZA, 39,99 z