Porcja: 412 kcal

Przygotowanie: 40 minut

Na 4 porcje

  • 750 g polędwiczki wieprzowej
  • 12 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 3 łyżki oleju
  • pęczek dymki ze szczypiorem
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 1/2 kg zielonego groszku
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2–3 gałązki mięty
  • łyżka oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka sproszkowanego kuminu
  • sól
  • pieprz

Mięso pokroić na 12 plastrów o grubości ok. 2 cm. Boki każdego z nich owinąć wędzonym boczkiem. obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w kawałki dymkę. Wlać bulion. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu aż do miękkości. Groszek gotować ok. 20 minut w osolonej wodzie. Dodać czosnek, śmietanę, miętę i oliwę. Zmiksować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, kuminem, solą i pieprzem. Podawać z polędwiczkami.

Nasza rada: do opasania mięsa możesz użyć także szynki typu parmeńska. Pysznym włoskim akcentem będą też delikatne płatki parmezanu, którymi obłożysz gotowe danie.