Dla 4 osób
- 300 g truskawek
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 6 żółtek
- 2 szklanki mleka
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 laski wanilii
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do formy
Żółtka utrzeć z cukrem. Wymieszać z mąką. Mleko zagotować z rozerwaną laską wanilii. Powoli wlewać do żółtkowej masy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec 25 minut w temperaturze 200°C. Truskawki opłukać, osączyć. Usunąć szypułki. Przekroić. Wystudzone ciasto pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć po porcji kremu i udekorować truskawkami. Posypać cukrem pudrem.
Nasza rada
Ciasto po upieczeniu i wystygnięciu można przekroić i przełożyć częęcią waniliowego kremu.