Dla 4 osób

  • 300 g truskawek
  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 6 żółtek
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 laski wanilii
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do formy

Żółtka utrzeć z cukrem. Wymieszać z mąką. Mleko zagotować z rozerwaną laską wanilii. Powoli wlewać do żółtkowej masy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec 25 minut w temperaturze 200°C. Truskawki opłukać, osączyć. Usunąć szypułki. Przekroić. Wystudzone ciasto pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć po porcji kremu i udekorować truskawkami. Posypać cukrem pudrem.

Nasza rada

Ciasto po upieczeniu i wystygnięciu można przekroić i przełożyć częęcią waniliowego kremu.