Dla 4 osób

Krem truskawkowy

  • 1/2 szklanki truskawkowego przecieru
  • szklanka śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru
  • kieliszek rumu
  • łyżeczka zagęstnika do śmietany

Krem cytrynowy

  • 2 cytryny
  • szklanka śmietanki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki zagęstnika do śmietany

Do dekoracji

  • 100 g truskawek
  • polewa czekoladowa

Śmietanę ubić z 1/2 szklanki cukru i zagęstnikiem. Wymieszać z przecierem i rumem. Wstawić na 15 minut do lodówki. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru. Zagotować śmietankę Wlać cały czas ubijając na parze. Zdjąć z ognia. Ubijać, aż masa wystygnie. Z cytryny po uprzednim sparzeniu wycisnąć sok. Białka ubić z pozostałym cukrem. Razem z sokiem z cytryny i zagęstnikiem dodać do śmietanowo-żółtkowej masy. Delikatnie wymieszać. Wstawić na 15 minut do lodówki. Do pucharków rozłożyć w równych częściach oba kremy. Polać czekoladową polewą. Udekorować truskawkami.