Ziarna zbóż - pszenicy, żyta, owsa lub kukurydzy - wzbogaca się w suszone owoce, orzechy, pestki dyni i słonecznika. Płatki śniadaniowe to wyjątkowa mieszanka witamin, minerałów, węglowodanów i białka. Dostarczają nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a przy tym są smaczne, sycące, lekko strawne i niezwykle proste do przyrządzenia.

Szybkie dania
Na rynku jest mnóstwo rozmaitych rodzajów płatków śniadaniowych. Stojąc przed półką, opatrzoną nazwą "produkty zbożowe", niełatwo podjąć decyzję. Dlatego przygotowaliśmy krótką ściągawkę:
* Płatki błyskawiczne - możemy wybierać między owsianymi, pszennymi, jęczmiennymi lub gryczanymi. Przeznaczone na nie ziarno gniecie się w specjalnych prasach, poddaje działaniu gorącej pary wodnej i praży w wysokiej temperaturze. Dzięki temu procesowi produkcji płatki są łatwiej strawne i zachowują niemal wszystkie składniki odżywcze zbóż. Mają również bardzo dużo zdrowego błonnika, więc korzystnie wpływają na perystaltykę jelit. Płatki błyskawiczne zalewa się gorącym mlekiem lub rosołem. Potrawa jest gotowa po kilku minutach. Możemy również dodać do nich zimnego mleka, wtedy zachowają więcej cennych witamin i minerałów. Trzeba to zrobić na kilka godzin przed spożyciem, by zmiękły. Płatki zbożowe mają przeciętnie ok. 350 kcal w 100 g.
* Otręby granulowane - nie przypominają zwykłych, niesmacznych otrębów, sprzedawanych jeszcze kilka lat temu. Są preparowane i wzbogacane w suszone owoce - śliwki i jabłka. Można je jeść na sucho lub jako dodatek do kefiru lub maślanki. Po dodaniu miodu, soku lub konfitur smakują jak deser. Mają bardzo dużo cennego błonnika, a ich wartość kaloryczna wynosi około 200 kcal (100 g).
* Muesli - jest mieszanką płatków pszennych, kukurydzianych, żytnich, jęczmiennych lub owsianych, do której dodano siemię lniane, ziarna sezamu, pestki dyni i słonecznika, rodzynki, orzechy, suszone owoce. Dzięki temu muesli wyróżnia się wyjątkowymi walorami odżywczymi i zdrowotnymi, jest jednak dość kaloryczne. W 100 gramach kryje się ok. 400 kcal. Muesli można chrupać na sucho, zalewać mlekiem, jogurtem, sokiem owocowym lub dodawać do serka homogenizowanego i twarożka.
* Crunchy - to płatki przygotowane z ziaren zbóż, a następnie uprażone w oleju, który nadaje im charakterystyczną chrupkość. Wzbogaca się je w karmel, syrop skrobiowy i dodaje kandyzowane owoce lub orzechy. Crunchy jest bardzo smaczne, ale niestety, również kaloryczne (ok. 400-450 kcal w 100 g). Można je zalewać gorącym mlekiem (wtedy karmel rozpuści się i nada mleku słodki smak). Równie pyszne są na sucho, wymieszane z jogurtem lub z dodatkiem owoców, np. startych jabłek.
* Kółeczka, muszelki, kuleczki - są robione ze specjalnie przygotowanego i uprażonego ciasta i wzbogacane sztucznie w utracony podczas prażenia błonnik, witaminy i składniki mineralne. Do przysmaków tych dodaje się często drobno mielone orzechy oraz kakao, cukier lub miód, które rozpuszczają się w mleku lub jogurcie, nadając mu pyszny smak. Kaloryczność tych produktów waha się od 350 do 400 kcal. Dietetyty cenią płatki szczególnie za błonnik, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, oczyszcza jelita ze zbędnych substancji, pełniąc rolę "miotły" w organizmie. Obniża również poziom cholesterolu. Tłuszcze roślinne są źródłem zdrowych dla serca nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Szczególnie bogate są w nie płatki typu crunchy.

Więcej w Claudii 9/2003



Fot. Eltern