Porcja: 450 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 60 minut

Na 12 porcji
Ciasto
500 g mąki
1/2 łyżeczki soli
200 g masła
50 g smalcu
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania

Nadzienie
kilogram jabłek
180 g cukru
2 łyżki mąki
40 g masła
łyżeczka cynamonu
po szczypcie soli i gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania ciasta
Mąkę razem z solą przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło i smalec. Chwilę razem siekać, po czym wlać 4-6 łyżek zimnej wody i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć ją w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Jabłka umyć, wytrzeć. Obrać, a następnie pokroić w ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne i ogonki. Cząstki owoców pokroić na dość cienkie plasterki. Oprószyć 2 łyżkami mąki, cukrem, solą, cynamonem oraz startą gałką muszkatołową. Całość delikatnie wymieszać.
Formę do tarty wysmarować tłuszczem. 2/3 ciasta rozwałkować przez przezroczystą folię, by nie lepiło się do wałka. Ciastem wylepić formę, jego nadmiar odciąć. Na wierzchu rozłożyć jabłka z dodatkami. Posypać pokrojonym na wiórki masłem.
Resztę ciasta rozwałkować. Przykryć nim placek, mocno zlepiając brzegi. Wierzch nakłuć kilkakrotnie widelcem. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec około 45 minut. Posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną.

Nasza rada
Do jabłecznika najlepiej nadają się winne, łatwo rozpadające się pod wpływem temperatury jabłka (antonówka, szara reneta, boiken). Aby uszlachetnić ich smak, można przed pieczeniem posypać je startą skórką cytrynową. Jeśli natomiast chcemy ułatwić sobie pracę, surowe jabłka można zastąpić musem ze słoika (270 g - 2 zł). Klasyczny biały cukier warto z kolei zastąpić nierafinowanym (kg - ok. 5 zł). Jest zdrowszy i bardziej słodki. Kupujemy go w sklepach i na stoiskach ze zdrową żywnością