Oryginalne hiszpańskie danie zawiera przynajmniej kilka rodzajów mięsa (np. kurczaka, baraninę, ostre kiełbaski chorizo) oraz skorupiaki i warzywa. Do zrobienia paelli w polskiej wersji możemy wykorzystać bardziej swojskie składniki - podsmażone kawałki kurczaka, filety rybne, mrożone krewetki. Najpierw wrzucamy na patelnię posiekaną cebulę, czosnek, a następnie ryż. Chwilę smażymy je na oliwie, po czym całość zalewamy bulionem (na 300 g ryżu - litr bulionu), dodajemy pół łyżeczki sproszkowanego szafranu lub kurkumy, sól, biały pieprz do smaku i dusimy. Możemy dołożyć także obrane pomidory, paski zielonej papryki, zielony groszek i oliwki.
Gdy ryż będzie prawie miękki, dodajemy: krewetki, kurczaka i usmażoną osobno rybę (ale możemy zrezygnować z niektórych składników).
Potrawę dekorujemy kawałkami czosnkowych kiełbasek.