● 80 dag ziemniaków
● 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
● 5 dag startego sera żółtego
● 2 jajka
● sól, pieprz

Sos:
● 50 dag grzybów
● cebula
● łyżka masła
● po pół szklanki bulionu warzywnego i śmietany
● olej do smażenia

Sos: grzyby umyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać grzyby, podlać bulionem i dusić 30 min. Doprawić solą, pieprzem i śmietaną.
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z płatkami, serem i jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzany olej wkładać łyżką porcje ciasta, smażyć na rumiano.
Gotowe placki podawać składane po dwa, przełożone sosem.