● 40 dag miąższu dyni
● mała cebula
● 2 ząbki czosnku
● po strąku czerwonej i żółtej papryki
● 2 łyżki masła
● 2 łyżki posiekanej natki
● sól
● listek laurowy
● 20 dag kwaśnej śmietany
● 2 łyżeczki octu
● pieprz

Kopytka:
● 60 dag ugotowanych ziemniaków
● jajko
● żółtko
● ok. 12,5 dag mąki
● 7,5 dag kaszy manny

Ziemniaki zemleć, wymieszać z kaszą, żółtkiem, jajkiem i solą. Dosypać tyle mąki, by ciasto stało się gładkie. Podzielić na porcje, a następnie na kawałki po 3 cm długości. Posypać mąką.
Miąższ dyni pokroić w paski obieraczką do warzyw. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Masło rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać paprykę, chwilę razem podsmażyć, wrzucić dynię, listek laurowy, przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić 5 min. Wymieszać ze śmietaną, skropić octem i podgrzewać jeszcze 3-4 min. Na koniec wrzucić natkę.
Kopytka gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, wyjąć, osączyć. Podawać z jarzynką dyniową.