● 40 dag ziemniaków
● cebula
● 3 łyżki mąki
● 5 jajek
● 10 dag wędzonego boczku
● olej do smażenia
● sól, pieprz, majeranek

Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni.
Ziemniaki wymieszać z cebulą, mąką, jajkiem i boczkiem. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Na patelni rozgrzać olej. Wlać 1/4 ciasta, usmażyć z jednej strony na złoto. Odwrócić, a następnie na usmażoną stronę wbić jajko, posolić, oprószyć majerankiem. Patelnię przykryć, smażyć kilka minut, aż placek zrumieni się od spodu, a jajko zetnie. W taki sam sposób usmażyć pozostałe placki.