Składniki na 2 porcje
WAFLE RYŻOWE Z METKĄ - 2 wafle ryżowe posmarować masłem i metką tatarską. - Posypać piórkami białej cebuli, uprażonymi pestkami dyni i drobno posiekaną natką pietruszki. |
RAZOWIEC Z CZERWONĄ CYKORIĄ - 2 kromki razowca przekroić w poprzek na trójkąty i posmarować majonezem. - Posypać posiekaną czerwoną cykorią, prażonymi płatkami migdałów i posiekanym szczypiorkiem |
BUŁECZKA Z PASZTETEM I FISTASZKAMI - 2 bułeczki pełnoziarniste przekrojone na pół posmarować pasztetem drobiowym. - Posypać uprażonymi orzeszkami ziemnymi. - Oprószyć ziarenkami kminku i udekorować listkami świeżego tymianku. |
TARTALETKA Z SALAMI - Z gotowego francuskiego ciasta wykroić 4 kółka i piec 7-8 minut w temp. 200°C. - Obłożyć plastrami salami, sera salami i okrojonym ze skórki plastrem grejpfruta. - Posypać krążkami czarnych oliwek. |
BAGIETKA Z PASTĄ CHRZANOWĄ - 4 kromki bagietki opiec i posmarować pastą z twarożku doprawionego chrzanem, szczyptą soli i grubo zmielonym pieprzem. - Na wierzchu ułożyć po kilka plasterków i listków natki selera naciowego. |
RAZOWIEC Z ŁOSOSIEM - 2 kromki pieczywa razowego posmarować serkiem homogenizowanym. - Obłożyć plastrami wędzonego łososia. - Posypać wiórkami ze skórki z cytryny. - Udekorować świeżym koperkiem. |
TOST Z SZYNKĄ I OSCYPKIEM |
PUMPERNIKIEL Z PASTA TUŃCZYKOWA - 2 kromki pumpernikla pokroić w trójkąty. - Posmarować pastą tuńczykową. - Obłożyć ćwiartkami plasterków cytryny. - Oprószyć ziarenkami marynowanego zielonego pieprzu. - Udekorować natką. |
PITA Z GRUSZKA I CAMEMBERTEM - 2 chlebki pita opiec, przekroić. - Camembert i gruszkę pokroić w plastry i ułożyć na przemian na podpieczonej picie. - Przełożyć listkami swieżej rukoli. - Oprószyć grubo mielonym pieprzem. |
KRAKERSY Z PASTA KAWIOROWA - Na 6 krakersów wycisnąć pastę kawiorową. Położyć po plasterku pomidora. - Posypać posiekanym jajkiem na twardo. Oprószyć solą i pieprzem. - Posypać posiekaną natką pietruszki. |