● 80 dag ziemniaków
● 2 jajka
● łyżeczka mąki ziemniaczanej
● 25 dag sera feta
● 10 dag oliwek
● olej do smażenia
● sól, pieprz

Dip:
● 20 dag naturalnego twarożku homogenizowanego
● 2 ząbki czosnku
● po łyżce posiekanych natki, szczypiorku i koperku

Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wbić do utartych ziemniaków, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodać ubitą pianę do masy ziemniaczanej, dodać mąkę i wymieszać.
10 dag sera feta pokroić w kostkę, dodać do ciasta, wymieszać. 
Na patelni rozgrzać olej. Wkładać łyżką spore porcje ciasta (tak, by placki były dość grube), smażyć z obu stron na rumiano. 
Dip: czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Twarożek wymieszać z czosnkiem, ziołami, solą oraz pieprzem do smaku.
Resztę sera pokroić na kawałki. Nabić je na zmianę z oliwkami na 4 patyczki do szaszłyków. Placki podawać z szaszłyczkami i dipem.