Składniki na 12 porcji

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • kostka masła
  • torebka cukru wanilinowego
  • 1 kg wiśni
  • sok z 1/2 cytryny
  • aromat migdałowy

Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia i szklanką cukru pudru. Dodać schłodzone masło i żółtka, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Wiśnie umyć, osączyć, wydrylować. Ułożyć na wierzchu ciasta i piec 45 minut w temp. 190°C. Z reszty cukru, soku cytrynowego i kilku kropli aromatu migdałowego utrzeć lukier. Wystudzone ciasto polać lukrem. Udaje się też z morelami i ze śliwkami.