Składniki na 4 porcje

● 12 dag soczewicy
● 2 papryki
● cukinia
● mały kalafior
● łodyga selera naciowego
● marchewka
● 3 cebule
● 150 ml soku pomidorowego
● 150 ml czerwonego wina
● łyżka posiekanej mięty
● łyżeczka suszonej bazylii
● 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
● 2 łyżki oliwy
● sól, pieprz

Soczewicę wsypać do wrzątku, gotować ok. 30 minut, pod koniec gotowania posolić. Osączyć. Papryki umyć, oczyścić z pestek, pokroić na małe kawałki. Cukinię obrać, pokroić w małą kostkę. Seler naciowy oczyścić, pokroić w półkrążki. Kalafior oczyścić, umyć, podzielić na małew krążki. Cebule obrać, posiekać. Oliwki przekroić na połówki. Oliwę rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę. Dodać wszystkie warzywa, chwilę podsmażyć. Wlać sok pomidorowy i wino, dodać bazylię i miętę, przyprawić solą i pieprzem, gotować pod przykryciem około 25 minut. Dodać soczewicę i oliwki, podgrzać, przyprawić.