Składniki na 4 porcje

  • 1 i 1/2 szklanki ryżu
  • 2 łyżeczki curry
  • opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej (45-50 dag)
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • jajko
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 1/2 szklanki bulionu
  • olej
  • sól

Ryż ugotować w 3 szklankach osolonej wody z dodatkiem curry, lekko ostudzić.
Warzywa przelać na sicie wrzątkiem. Cebulę obrać, posiekać. Masło stopić w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić.
Dodać warzywa, zalać bulionem, przykryć, dusić na małym ogniu 10 minut.
Do ryżu wbić jajko, wsypać ser, wymieszać. Olej rozgrzać na patelni, włożyć ryż, wierzch wyrównać i lekko ubić.
Smażyć 5-6 minut. Nakryć talerzem, patelnię odwrócić. Placek ryżowy zsunąć z powrotem na patelnię, dosmażyć.
Warzywa rozłożyć na talerze, na nich ułożyć porcje placka.