Składniki na 6 porcji

  • 16 płatów lazanii
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 5 dag sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 2 łyżki śmietany
  • 5 dag startego sera żółtego
  • olej
  • sól, pieprz, bazylia

Szpinak rozmrozić, odcisnąć. Czosnek posiekać.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić szpinak, przesmażyć. Dodać rozkruszoną fetę, czosnek, posolić, smażyć 3-4 min.
Cebulę obrać, posiekać, po czym zeszklić na łyżce oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, wlać bulion, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i bazylią. Sos gotować kilka minut. Wlać śmietanę, dodać żółty ser, wymieszać.
Płaty lazanii wkładać na 2-3 minuty do osolonego wrzątku, wyjmować i układać na natłuszczonej tacy.
Małą formę żaroodporną natłuścić. Ułożyć płaty lazanii tak, by pokryły dno formy, wyłożyć warstwę farszu szpinakowego, przykryć makaronem i układać kolejno warstwy aż do wyczerpania składników.
Wierzch polać sosem pomidorowym. Zapiekać 10 minut w temp. 200°C.
Uwaga Polewając lazanię sosem pamiętajmy, by dokładnie pokrył on powierzchnię zapiekanki. Zapobiegnie to wysuszeniu się makaronu.