Składniki na 4 porcje

  • 60 dag ziemniaków
  • 60 dag porów
  • 4 łyżki masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • garść orzeszków piniowych lub włoskich
  • 2 jajka
  • 4 filety z dorsza (po 20 dag)
  • 5 dag mąki
  • cytryna
  • sól, pieprz

Pory oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, pokroić w krążki. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Mleko podgrzać z 1/3 masła. Orzeszki piniowe (lub posiekane włoskie) zrumienić na patelni bez tłuszczu. Resztę masła rozgrzać w rondlu, wrzucić pory, przesmażyć.
Ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę lub rozgnieść. Dodać ciepłe mleko i cały czas mieszając chwilę podgrzewać na małym ogniu. Puree przyprawić solą i pieprzem.
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu. Jajka rozmącić. Filety panierować w jajku i mące, po czym smażyć na oleju po 5-6 minut z każdej strony.
Pory i orzeszki dodać do gorącego pur e, wymieszać. Ryby podawać z pur e, przybrane kawałkami cytryny.