CIASTO:
● 30 dag masła
● 30 dag miodu wielokwiatowego
● 30 dag mąki pszennej
● 15 dag pełnoziarnistej mąki żytniej
● proszek do pieczenia
● 2 łyżeczki anyżu gwiazdkowatego
● szczypta soli morskiej
● 6 jajek
● 1/2 kg jabłek

NADZIENIE:
● po 20 dag malin i rabarbaru
● 10 dag łuskanych orzechów laskowych
● 10 dag brązowego cukru
● 2 łyżeczki anyżu gwiazdkowatego
● pół łyżeczki cynamonu
● 15 dag masła

Ciasto: miękkie masło ubić z miodem na gładką masę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Stopniowo, ciągle mieszając, dodawać do masy jajka, mąkę z proszkiem, sproszkowany anyż. Mieszać, aż ciasto stanie się kremowe.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać bezpośrednio do ciasta, od razu wymieszać. Ciasto przełożyć na dużą blachę wyłożoną pergaminem.
Rabarbar umyć, osuszyć, cienko obrać, pokroić w kostkę i rozłożyć równo na cieście razem z malinami. Posypać orzechami, drobniutko pokruszonym anyżem, cukrem i cynamonem, a na końcu przykryć płatkami masła.
Blachę włożyć do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piec 40 min.