1. JASNE PIWO Z ŻÓŁTKIEM

● 2 szklanki jasnego piwa
● 2 żółtka
● 2 łyżki cukru
● kawałek kory cynamonu
● kilka goździków
● szczypta gałki muszkatołowej
● ziarna kardamonu

Część piwa zagotować z przyprawami i odcedzić. Żółtka ubić z cukrem w kąpieli wodnej na puszystą masę. W czasie ubijania wlewać po trochu zagotowane z przyprawami piwo i ubijać do momentu, aż płyn zacznie lekko gęstnieć. Wówczas wlać pozostałe piwo i wymieszać.

2. CIEMNE PIWO Z PRZYPRAWAMI

● 2 szklanki ciemnego piwa
● kawałek kory cynamonu
● 3–5 goździków
● skórka skrojona z pomarańczy
● 2 łyżeczki cukru

Pomarańczę wyszorować, osuszyć. Skórkę pomarańczową pokroić na cienkie paseczki. Część piwa wlać do rondelka, dodać korę cynamonu, goździki i skórkę pomarańczową. Szczelnie przykryć i gotować 1–2 minuty. Gorący płyn przecedzić przez sitko, posłodzić i wymieszać z pozostałym piwem. Podgrzać i przelać do kufli.