Porcja: 240 kcal

Przygotowanie: 15 minut

Na 4 porcje:

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • czerwona papryczka chili
  • 150 ml oliwy
  • 4 łyżki jasnego octu winnego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka oregano
  • natka
  • sól
  • pieprz

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przełożyć do miseczki. Papryczkę chili rozciąć, oczyścić z pestek, strąk opłukać i drobno posiekać. Oliwę wymieszać z octem, ziołami prowansalskimi, oregano oraz chili. Marynatę przyprawić solą i pieprzem. Zalać nią mięso. Odstawić na 1,5 godziny w chłodne miejsce. Filety z kurczaka położyć na rozgrzanym ruszcie. Piec po 7–8 minut z każdej strony. Przed podaniem posypać natką. Pierś kurczaka z ziołową nutą