Porcja: 488 kcal

Przygotowanie: 25 minut

Na 8 porcji:

  • 1 l śmietany tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek żelatyny
  • 75 g białej czekolady
  • 1 kg truskawek
  • 250 g biszkoptów
  • 2 łyżki konfitur truskawkowych
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

1/2 szklanki śmietany odlać. Resztę mocno schłodzić. Odlaną śmietanę podgrzać. Rozpuścić w niej żelatynę. Wystudzić. truskawki pokroić na ćwiartki. schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszać z żelatyną i startą na tarce czekoladą. Prostokątną formę wyłożyć biszkoptami. Posmarować je konfiturami wymieszanymi z sokiem pomarańczowym. Obłożyć truskawkami i masą śmietanową. Wierzch deseru wyrównać. Wstawić na 4 godziny do lodówki.