SKŁADNIKI NA 24 PORCJE

CIASTO:

  • 1/2 kg miodu
  • 70 dag cukru
  • 1/2 kostki masła (10 dag)
  • 3 jajka
  • 5 dag zmielonych orzechów laskowych
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 150 ml mocnej kawy
  • 1 i 1/2 kg mąki
  • 2 opakowania proszku do pieczenia
  • 5 dag kakao

MARCEPAN:

  • 35 dag zmielonych migdałów
  • 35 dag cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

DEKORACJA:

  • 35 dag cukru pudru
  • 4 łyżki masła
  • 4-5 łyżek mleka
  • po 5 dag fig, orzechów włoskich, laskowych i migdałów

Ciasto: miód, cukier i masło dokładnie utrzeć. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, wsypywać laskowe orzechy i przyprawę do piernika.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy wraz z kakao i kawą. Dokładnie wyrobić ciasto, odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny.
Dwie prostokątne formy tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować placki wielkości formy, włożyć. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 st C.

Marcepan: migdały ucierać dodając cukier puder i sok z cytryny. Utartą masę podgrzewać w rondelku ciągle mieszając, aż zacznie odstawać od dna, ostudzić. Rozwałkować formując prostokąt wielkości ciasta piernikowego i grubości 2 mm.
Marcepan nałożyć na jeden piernik, przykryć drugim plackiem, nakryć pergaminem, obciążyć, odłożyć na 3 godziny.

Dekoracja: cukier puder utrzeć z gorącym mlekiem i stopionym masłem. Bakalie posiekać, ułożyć na pierniku, polać lukrem.